Despre situatia disperata a fermierilor mici si mijlocii din Romania

Am vorbit ieri in plenul Parlamentului European despre situatia foarte dificila a agricultorilor romani, care se zbat pentru supravietuire pe o piata care nu le ofera nicio sansa:

Vorbim de mult timp despre dezechilibrele din lantul alimentar, dar  situatia a ramas neschimbata, fermierii sunt in continuare victime ale contractelor abuzive si concurentei neloiale.

In tara mea, producatorii din domeniul alimentar trebuie sa plateasca o taxa pentru a-si putea vinde produsele in supermarketuri dar si o taxa de raft  suplimentara pentru a obtine vizibilitate in magazin.

In plus fermierii nu obtin decat un procent infim din profitul pe care il inregistreaza marile magazine in urma vanzarii produselor agricole.

In majoritatea covarsitoare a cazurilor, produsele de calitate ale fermelor mici si mijlocii ajung cu mare dificultate la consumatori, deoarece acesti producatori nu pot face fata concurentei sau conditiilor impuse de supermarketuri. In Romania, sunt fermieri nevoiti sa-si arunce o buna parte din productia de fructe sau legume, deoarece nu o pot valorifica in conditiile actuale ale pietei.

Cu aceasta ocazie, as dori sa cer Comisiei si Statelor Membre sa intareasca pozitia de negociere a fermierilor in lantul alimentar, sa garanteze respectarea regulilor concurentei in agricultura si  sa incurajeze pietele locale.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.