Despre protestele din Romania, in plenul Parlamentului European

‘Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, a vorbit miercuri in plenul Parlamentului European de la Bruxelles despre protestele din Romania, atragand atentia ca protestatarii reprezinta vocea celor peste 90% dintre romani care vor ca guvernul si presedintele sa plece, iar “disperarea lor este intrecuta numai de tenacitatea cu care continua sa protesteze”.

“In acest moment, la Bucuresti temperatura se apropie de minus 20 de grade Celsius. Si totusi, un grup de oameni protesteaza in continuare in centrul orasului, asa cum fac de mai bine de doua saptamani. La fel se intampla si in alte orase ale Romaniei. Acesti oameni isi pun sanatatea in pericol pentru ca s-au saturat sa fie umiliti si inselati de cei care ii conduc”, a afirmat eurodeputata.

Daciana Sarbu a vorbit despre atitudinea sfidatoare a puterii, care, prin reprezentantii sai, ignora sau minimalizeaza semnificatia manifestarilor de strada, la fel cum ignora, de altfel, vointa populatiei in asumarea unor decizii extrem de importante: “Cu totii sunt disperati nu numai pentru ca li se interzice dreptul la o viata decenta in tara lor, dar si pentru ca puterea politica ii dispretuieste, ii ignora si ii desconsidera”.

Eurodeputata a subliniat ca, pierzandu-si legitimitatea si increderea populatiei, puterea actuala apeleaza la masuri antidemocratice precum tentativa de amanare si comasare a alegerilor: “Peste 90% dintre romani vor ca guvernul si presedintele sa plece. Regimul recurge insa la gesturi profund antidemocratice, precum incercarea de amanare si comasare a alegerilor, sfidand nu numai regulile democratiei, dar si pe oamenii care isi striga nemultumirea si isi cer tara inapoi”’.

Publicitate

6 gânduri despre “Despre protestele din Romania, in plenul Parlamentului European

 1. Vorba Romanului…CAINII LATRA URSUL MERGE… Poate ca Basescu si Boc vor varsare de sange ca sa plece de la putere?
  Dorim o democratie adevarata nu ceea ce ne ofera guvernantii de la actuala putere care au adus tara an faliment
  Legile sa nu se interpreteze sa fie clare si concrete ptr ca legile actuale sant facute doar an folosul lor nu al poporulu
  Si a mi mai doresc o ROMANIE care sa-si stranga copii la un loc ca o mama buna ,nu sa -i goneasca pe toti de acasa pentru a-si face de cap purtanduse ca o veritabila matroana de bordel.
  O Romanie in care a vota sau a gandi altfel sa nu fie condamnabil o tara care sa functioneze in favoarea tuturor cetatenilor nu numai in favoarea celor de la putere si celor din sfera puterii economoce.
  Vreau o tara in care existenta sa fie asigurata cu locuri de munca nu cu MITA,AJUTOARE ,sau POMENI ELECTORALE.
  Vreau STATUL sa-si asume rolul de administrator al sistemelor de asistenta sociala nu sa se spele pe maini cu sintagma STATUL ESTE UN PROST ADMINISTRATOR ,folosindu-ne BANII pentru a UMPLE BUZUNARELE CLIENTELEI POLITICE
  Va multumesc.

 2. Amintitiva ce a spus Tudor Vladimirescu…TARA SINTEM NOI SI NU TAGMA JEFUITORILOR…
  A-mi doresc ca istoria sa nu se mai repete iobagia sa fie de domeniul trecutului nu sa se re- actualizeze chiar daca taranii din secolul 21 anca a-si mai folosesc caii si boii la munca pamintului … asta e democratia noastra?
  Am mai doborit o tiranie cu mainile si piepturile goale intr-o revolutie care ne-a fost furata …DESTUL…am fost si sintem generatie de sacrificiu nu avem decat o VIATA sa nu o irosim degeaba iar daca trebuie MAI BINE O ZI SOIM DECAT UN AN CIOARA .

 3. @ Daciana Sârbu

  Să plece preşedintele şi premierul este uşor, eu mi-aş dori o democraţie funcţională care să-mi garanteze că nu este nevoie să iasă poporul în stradă de oricâte ori este nevoie să se schimbe premierul sau preşedintele.

  Am şi o propunere, creşterea cvorumului de şedinţă în Parlament la 2/3+1. Prin acest mijloc simplu partidele neguvernamentale ar trebui să fie băgate în seamă. Poate aşa dispare conceptul abuziv de Putere vs Opoziţie, absolut neconstituţional.

  Ce spuneţi, susţineţi o astfel de soluţie?

 4. PARLAMENTUL TREBUIE SA-L SUSPENDE, DE URGENTA, PE TRAIAN BASESCU!

  Este evident ca, pana acum, lucrurile isi urmeaza cursul corect.
  Primul pas trebuia sa fie- si a fost- demisia/demiterea lui Boc din functia de prim ministru.
  Al doilea pas, facut fara intarziere, trebuie sa fie suspendarea lui Traian Basescu de catre Parlament.

  De ce era important ca pasii sa fie facuti in aceasta ordine?
  Pentru ca, daca s-ar fi debutat cu suspendarea lui Traian Basescu (ulterior, prin referendum, demiterea lui) la Palatul Victoria s-ar fi mentinut, cu mare grad de probabilitate, Emil Boc.

  In Parlament exista numarul suficient de voturi pentru suspendarea lui Traian Basescu, inclusiv de la PDL (intrucat a devenit lest pentru acest partid) dar, aceeasi parlamentari ai puterii care ar vota suspendarea presedintelui Romaniei nu ar fi votat debarcarea lui Boc.
  Prin demisia lui Boc (fortarea mainii lui pentru a demisiona) a fost rezolvat punctul “critic” al situatiei.

  Parlamentul Romaniei trebuie sa-l suspende, de urgenta, pe Traian Basescu pentru flagranta incalcare a art. 2 din Constitutia Romaniei- dovada regasindu-se, fara echivoc, atat in actiunile sale cat si in declaratiile sale publice in care detaliaza si recunoaste (anunta, as putea spune) ca a incalcat mentionatul articol din Legea fundamentala.

  La conferinta “România în Uniunea Europeană. Cinci ani de la aderare”, Traian Basescu a declarat (transmis in direct de posturile TV, joi 2 februarie 2012):
  Citez:
  “pachetul “guvernanţă economică”(…) şi, în sfârşit, tratatul, pe care l-am adoptat în formă finală acum câteva zile, la Bruxelles, şi care urmează să fie semnat la 1 martie şi care încearcă să introducă generalizat disciplina bugetară. (…)nu este o politică naţională. Este partea “hard” a cedării de suveranitate, dar toţi ştim că este şi un exerciţiu “soft” în ceea ce priveşte cedarea de suveranitate.(…) se fac politici mai puţin vizibile, dar care sunt parte a unei cedări de suveranitate, printr-un exerciţiu “soft” de la nivel european. Deci s-a accentuat cedarea de suveranitate, dar ea este insuficientă(…) Şi paşii următori va trebui să îi facem destul de repede. Destul de repede, pentru că aici nu mai este vorba de interes naţional (…) eu nu mă feresc să spun că va trebui să avem curajul să spunem naţiunilor noastre că soluţia corectă este realizarea statelor unite ale Europei (!!! s.A.). Va trebui mai devreme sau mai târziu să ne punem cu toţii la un loc suveranitatea (!!! n.A.) pentru a crea suveranitatea Uniunii Europene (…) nu poate funcţiona (…) Europa socială. (…) Numai aşa vom putea fi parte a acestei Europe (…) a cărei suveranitate o consolidăm cedându-i fiecare câte puţin din suveranitatea noastră, câte puţin azi şi ceva mai mult mâine.”

  In Constitutia Romaniei sta scris , la TITLUL I “Suveranitatea” – citez:
  Art. 2 (1)
  “Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum”
  si
  Art. 2 (2)
  “Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu”.

  Declaratia publica a lui Traian Basescu indica, fara dubiu, ca, in mod constient, voluntar si premeditat, prin actiunile sale la care se refera fara echivoc, a exercitat si intentioneaza sa exercite, in continaure, suveranitatea in nume propriu, incalcand art. 2 (2) din Constitutie.

  In conformitate cu art. 2 (1) din Constitutie (deja citat) orice problema sau situatie care are sau ar putea avea legatura cu suveranitatea nationala- restrangerea sau cedarea (intr-un cuvant, stirbirea) tinand, indubitabil, de acest domeniu- poate fi reglementata DOAR prin vointa poporul roman.
  Actele la care s-a referit explicit Traian Basescu- si urmarile lor, pe care le-a expus fara echivoc- pot fi semnate si puse in opera doar daca poporul roman se pronunta explicit in acest sens, in urma consultarii sale prin referendum.

  Traian Basescu a luat decizii care implica suveranitatea Romaniei (dupa cum reiese din faptele sale si dupa cum singur a precizat) fara a consulta poporul roman.
  Prin aceasta se face vinovat si de incalcarea art. 2(1) din Constitutia Romaniei.

 5. ALEGERILE ANTICIPATE POT FI DECLANSATE SI IN CAZUL SUSPENDARII DE URGENTA A LUI TRAIAN BASESCU- ACEASTA FIIND SITUATIA CARE GARANTEAZA DEMOCRATIA

  Pe posturile TV au inceput sa apara personaje care declara FALS ca daca este suspendat Traian Basescu nu pot fi declansate alegerile anticipate.

  Alegerile anticipate pot fi declansate si in cazul suspendarii imediate a lui Traian Basescu (SOLICITARE IMPERATIVA A PROTESTATARILOR DIN TOATA TARA!)- intre suspendarea presedintelui Romaniei si declansarea anticipatelor neexistand vreo incompatibilitate (sau conditionare) constitutionala.

  Astfel, se pot declansa alegerile anticipate dupa ce Parlamentul respinge, in rastimp de 60 de zile, cel putin doua solicitari de investitura a guvernului.
  Constitutia nu conditioneaza declansarea alegerilor anticipate de mentinerea in functie a presedintelui Romaniei- si, in cazul suspendarii acestuia, nu exclude anticipatele in cazul in care functia este preluata de un interimar.

  De asemenea, Constitutia Romaniei NU conditioneaza declansarea anticipatelor de dizolvarea Parlamentului.
  Astfel, in art. 89 (1) din Constitutie este precizat ca, dupa ce au fost respinse, de catre Parlament, cel putin doua solicitari de investitura a guvernului, presedintele POATE dizolva Parlamentul.
  Dispozitia constitutionala nu este imperativa- ramanand, deci, la latitudinea presedintelui sa dizolve- sau sa nu dizolve- Parlamentul.

  Este inca un argument solid in favoarea ideii ca alegerile anticipate pot fi declansate SI in cazul suspendarii presedintelui si a preluarii functiei de catre un interimar.
  Afirm acest lucru intrucat, conform 98 (2) din Constitutia Romaniei, in perioada interimatului functiei de presedinte al Romaniei, nu pot fi exercitate (citez) “atributiile prevazute la articolele 88- 90”. Aceasta interdictie cuprinde si art. 89 unde se face vorbire despre POSIBILITATEA presedintelui de a dizolva Parlamentul.

  Declansarea alegerilor anticipate in conditiile suspendarii de urgenta a lui Traian Basescu este, dincolo de cea mai ferma dintre toate solicitarile protestatarilor, GARANTIA SITUATIEI DE MAXIMALA SIGURANTA PENTRU DEMOCRATIE IN ROMANIA.

  Detaliez argumentatia:
  In cazul in care alegerile anticipate ar fi declansate FARA SUSPENDAREA lui Traian Basescu, este elementar ca acesta- tinand cont de situatie si de tipul autocrat pe care il reprezinta- va uza fara ezitare de posilibitatea (nu obligativitatea!) prevazuta in Constitutie de a dizolva Parlamentul.
  Sunt notorii atacurile lui Traian Basescu impotriva Parlamentului si faptul ca a sugerat, de nemumarate ori, ca, din punctul lui de vedere “lucrurile s-ar rezolva usor” daca nu ar exista Legislativul.
  O astfel de posibilitate oferita de Constitutie- de a dizolva Parlamentul- este exact ceea ce isi doreste Traian Basescu astfel incat, in cele trei luni pana la alegerile anticipate (DACA ar fi respectat termenul!) sa isi impuna, fara opreliste, vointa totalitara in toate domeniile.

  Ocupantul interimar al functiei de presedinte (in urma suspendarii lui Traian Basescu) NU paote dizolva Parlamentul – conform art. 98 (2) din Constitutia Romaniei- existand posibilitatea declansarii alegerilor anticipate.
  Pe cale de consecinta:
  In cazul suspendarii de urgenta a lui Traian Basescu de catre Parlament si declansarii alegerilor anticipate in timpul perioadei de interimat, EXISTA GARANTIA CA PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT, DECI O GARANTIE A DEMOCRATIEI .

  UN ALT AVANTAJ: POT FI FACUTE, URGENT, SI ALEGERI RPEZIDENTIALE ANTICIPATE

  Prin suspendarea de urgenta a lui Traian Basescu de Parlament se creeaza- in afara garantiei conservarii in functiune a institutiei- garant a democratiei in Romania- si situatia propice pentru declansarea alegerilor prezidentiale anticipate.

  Astfel, in termen de 30 de zile de la suspendarea lui Traian Basescu trebuie organizat un referendum pentru demiterea presedintelui- conform art. 95 (3) din Constitutie.
  Este elementar care va fi rezultatul referendumului: demiterea lui Traian Basescu.
  In felul acesta, se ajunge la vacanta functiei de presedinte, situatie prevazuta ca fiind obligatorie in art. 97 din Constitutia Romaniei in vederea organizarii alegerilor pentru un nou presedinte, in termen de trei luni- art. 97 (1) si 97 (2).

  SE POATE AJUNGE IN SITUATIA UNOR “ALTFEL DE COMASATE”: GENERALE SI PREZIDENTIALE
  Cu putin efort, se poate ajunge in situatia desfasurarii alegerilor generale si prezidentiale anticipate simultan.

  S-ar ajunge astfel si la “visul” lui Traian Basescu- alegeri comasate- insa nu locale si generale, dar generale si prezidentiale.
  Desigur, nu il impiedica nimeni pe Traian Basescu sa candideze pentru un nou mandat dupa toate cele care se vor fi intamplat. Ar vedea, astfel, care este “cota” lui reala in Romania: sub 1%.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.