TVR are obligatia sa dezvaluie romanilor adevarul despre Rosia Montana, nu sa sprijine propaganda RMGC

Joi, 23 februarie, de la ora 21.00, postul TVR1 va difuza emisiunea „Judeca tu!” dedicata subiectului Rosia Montana. Temele anuntate ca fiind dezbatute vor atinge probleme legate de patrimoniul cultural al Rosiei Montane, protectia mediului, legea minelor, legea proprietatii, dezvoltare durabila si perspective de dezvoltare pentru Rosia Montana. Eurodeputata PSD Daciana Sarbu adreseaza un apel public conducerii TVR si realizatorilor emisiunii, amintindu-le obligatia ferma a televiziunii publice de a informa corect cetatenii romani.

TVR are statut de institutie publica, finantata de la bugetul de stat, si are “misiunea de a asigura informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice”. TVR are obligatia ca, prin toate emisiunile realizate si difuzate, sa sprijine interesul cetateanului. “Singurul obiectiv pe care trebuie sa-l urmareasca TVR intr-o emisiune dedicata subiectului Rosia Montana este dezvaluirea adevarului”, subliniaza Daciana Sarbu.

Eurodeputata atrage atentia ca romanii au dreptul sa cunoasca adevarul cu privire la Rosia Montana, atat in privinta pericolelor reprezentate de proiectul minier cu cianuri, precum si in legatura cu beneficiile reale pe care statul roman si implicit contribuabilii romani le-ar obtine in eventualitatea inceperii acestei exploatari. De asemenea, oamenii au dreptul sa fie corect informati in legatura cu potentialul real al tuturor posibilelor variante de dezvoltare a regiunii Rosia Montana.

Decizia in privinta viitorului regiunii Rosia Montana nu trebuie sa se afle in mainile unei companii. Aceasta decizie trebuie luata de romani, in deplina cunostinta de cauza.

In ultima perioada si, cu precadere, in ultimul an societatea romaneasca a fost bombardata unidirectional de mesaje publicitare si manipulatorii venite dinspre sustinatorii proiectului minier cu cianuri. Specialistii, institutiile academice si societatea civila au prezentat, la randul lor, studii si propuneri pentru Rosia Montana, insa mesajele lor au fost ingropate sub avalansa masiva de publicitate platita de RMGC. In aceste conditii, publicului i s-a interzis practic informarea corecta. Televiziunea Romana are obligatia sa sprijine informarea corecta a oamenilor, precum si dezvaluirea adevarului cu privire la proiectul minier cu cianuri”, considera Daciana Sarbu, membra in Comisia de Mediu a Parlamentului European.

Astfel, printre informatiile care trebuie investigate, dezvaluite si prezentate public se numara, in opinia eurodeputatei:

• Continutul contractului integral al RMGC cu statul si a tuturor actelor referitoare la exploatarea de la Rosia Montana, inclusiv a contractului de concesiune.

• Evaluarea independenta a beneficiilor si costurilor implicate pentru statul roman, numarul real de locuri de munca create, rolul si pozitia partii romane.

• Modul in care s-au tranzactionat la bursa actiunile RMGC, precum si masura in care persoane care au influentat deciziile oficiale au luat parte la aceste speculatii bursiere.

• Destinatia fondurilor de promovare ale RMGC si a sponsorizarilor acordate oamenilor politici si formatorilor de opinie.

Publicitate

2 gânduri despre “TVR are obligatia sa dezvaluie romanilor adevarul despre Rosia Montana, nu sa sprijine propaganda RMGC

  1. Statul roman trebuie sa-si administreze resursele si bogatiile naturale ,
    cite mai sunt – in regim de stricta securitate privind mediul inconjurator.
    fara alte aiureli stintifice – drept dezbateri publice. – care prin impact
    emotional …. sa fie legiferate pentru i–- nu in orice conditii ???.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.