Stop manipularii parintilor prin publicitatea la alimentele pentru copii!

‘Parlamentul European a facut miercuri un pas important catre reglementarea mult mai ferma a alimentelor pentru copii, prin adoptarea, in Comisia de Sanatate Publica, a unui raport ce solicita standarde mai stricte pentru producerea si promovarea unor alimente esentiale, precum laptele praf, preparatele pe baza de cereale sau alimentele pentru nevoi medicale speciale. Daciana Sarbu a stabilit punctul de vedere al Grupului Socialist in acest dosar, realizand o serie de amendamente importante ce se regasesc in textul final al raportului.

“Prin aceste reglementari, urmarim sa sprijinim parintii sa ia decizii corecte privind hrana copiilor, de la cele mai mici varste, fortand producatorii sa respecte atat nevoile nutritionale ale copiilor, dar si obligatia de a informa corect parintii cu privire la continutul si beneficiile reale ale alimentelor. Se intampla adesea ca alimentele pentru copiii de varste foarte mici sa le fie prezentate parintilor ca avand diverse efecte miraculoase asupra sanatatii sau cresterii celor mici, cand, de fapt, nu exista dovezi care sa demonstreze astfel de efecte. Consumatorii nu au de unde sa stie care este adevarul si ajung sa se ghideze dupa publicitate, care le vinde iluzii sau informatii exagerate. Vrem sa punem capat manipularii si inducerii in eroare a oamenilor prin atribuirea de proprietati sau beneficii medicale pe care aceste alimente nu le ofera de fapt”, explica Daciana Sarbu, membra in Comisia de Mediu, Sanatate publica si siguranta alimentara a PE.

Raportul adoptat astazi contine o serie de cerinte ferme adresate producatorilor de alimente pentru copii, legate de producerea, comercializarea si promovarea publicitara a acestora. “Eu am cerut, de exemplu, ca agentiile europene specializate sa investigheze daca asa-numitul ‘lapte de crestere’ ofera cu adevarat beneficii nutritionale copilului, sau e doar o modalitate de a incuraja parintii sa cheltuie bani in plus pe un produs ce contine de fapt lapte de vaca fortificat. In plus, am propus ca promovarea acestor produse sa se bazeze exclusiv pe informatii bazate pe fapte si pe dovezi stiintifice. Documentul solicita, de asemenea, strictete maxima in privinta reziduurilor de pesticide care astazi inca pot ajunge in continutul formulelor de lapte praf”, afirma Daciana Sarbu.

Dupa adoptarea sa in Comisia de Sanatate publica, raportul va fi supus votului in plen in luna aprilie si, ulterior, transmis institutiilor europene pentru a deveni reglementare comunitara’.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.