Intre santajul emotional si adevarul adevarat

Stiati ca in laptele praf cu care va hraniti copilul pot exista reziduuri de pesticide?

Vi s-a intamplat sa cumparati cereale care va promit ca vor imbunatati vederea, inteligenta sau rezistenta oaselor celor mici?

Ei bine, va numarati printre victimele companiilor producatoare de alimente pentru copii. Nu sunteti singuri, si nu sunteti putini. Saptamana aceasta insa, Parlamentul European a facut un pas important pentru a restrange spatiul de manevra al producatorilor, cand vine vorba de continutul, dar si de promovarea acestor alimente.

Niciun parinte nu s-a nascut invatat, iar a hrani un copil de cateva luni poate fi o provocare uriasa. Optiuni, etichete, sfaturi contradictorii si multe promisiuni, pe care parintii tind sa le creada, fiindca ele sunt “ambalate” intr-un limbaj semi-medical si vin atasate unor sigle reputate. In plus, decizia cumpararii vine intr-un context emotional foarte complicat: grija pentru o fiinta foarte fragila, care depinde cu totul de tine si de hotararile pe care le iei. Presiunea e uriasa, nu-i asa? Orice parinte vrea sa-i dea bebelusului tot ce e mai bun, iar daca un lapte praf promite ca, pe langa substantele nutritive firesti, mai contine si compusi cu nume complicate, ce garanteaza o minte sclipitoare, muschi de viitor atlet, gratie de balerina sau auz fin de dirijor, cine e pregatit sa spuna nu?!

Discutiile din Comisia de Sanatate publica a PE au avut in centru o singura intrebare: cum ajutam parintii sa ia decizii corecte? Propunerile mele de amendamente s-au indreptat mai ales spre limitarea drastica a posibilitatii de manipulare prin publicitate a deciziilor de cumparare. Exista o singura cale de a impiedica acest santaj emotional asupra parintilor: reguli mult mai stricte.

“Laptele de crestere” poate fi un produs cu adevarat util, sau o pacaleala cu efecte asupra buzunarului parintilor – adica un simplu lapte de vaca fortificat, cu o eticheta pretentioasa de produs benefic si miraculos, care, sorbit cu sfintenie, va feri copilul de toate bolile pamantului si il va face invincibil, cam ca potiunea magica din Harry Potter. Nu stim in acest moment adevarul, asa ca am cerut ca EFSA – agentia specializata de siguranta alimentara – sa cerceteze si sa ne prezinte o concluzie argumentata.

E doar un exemplu – dintr-o serie lunga – de artificiu care trebuie reglat pentru a nu lasa nicio portita minciunilor publicitare pe cheltuiala consumatorilor.

Daca ati avut experiente neplacute incercand sa luati decizia corecta in privinta hranei copilului, daca promisiunile de pe etichete v-au produs intrebari, indoieli si confuzie, daca ati avut de-a face cu produse care v-au inselat asteptarile, va invit sa povestiti!

Anunțuri

5 comentarii

  1. daca toate persoanele si-ar face serviciul ‘corect si cinstit’ adica buletinul de analiza nu ar fi falsificat pentru un ciubuc sau o atentie s-ar descoperi mai mult nu doar reziduri de pesticide, si alte microorganisme datorita procesului de manipulare, prin pasteurizare ele dispar dar in magazin ele reapar oare cine e ste de vina?cartonul este sterilizat sau punga ca stiu ca la sticla nu mai este de mult .

  2. PS.
    În zona comentariilor la postul de mai sus sunt şi nişte link-uri spre fişiere youtube legate de exploatarea gazelor din şisturile bituminoase.

  3. ”Discutiile din Comisia de Sanatate publica a PE au avut in centru o singura intrebare: cum ajutam parintii sa ia decizii corecte?” daca este greu pentru cei care au studii superioare …nici nu vreau sa ma gandesc cum este pentru cei fara…..dar e bine ca avem medici competenti nu incompetenti…deja se folosesc cu succes anumiti stimuli emotiomali pentru cresterea vanzarilor(aici ma simt un pic vinovat ca inginer) nu vreau sa dezvolt subiectul pe tehnologiile de manipulare…. prin emotie(‘impulsul ce aduce reacții’) deci exista un STIMUL(simturi) si uite asa perceptia omului….si uite asa expresia cum ajutam parintii sa ia decizii corecte?=(se transforma in)==cum sa ajutam pe anumiti parinti sa ia o anumita decizie, corecta?

  4. Lucru cel mai trist, e faptul ca putine mamici sunt preocupate pana la detaliu de acest aspect !!! pt majoritatea laptele praf a devenit, din pacate o alternativa „fericita” pt „sani de invidiat, chiar si dupa nastere” .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s