Alimentele nesanatoase care cresc riscul de obezitate si diabet sunt promovate agresiv catre copii. UE trebuie sa actioneze urgent!

‘Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, atrage atentia Comisiei Europene ca strategia europeana in privinta nutritiei si obezitatii nu functioneaza, iar alimentele nesanatoase, care cresc riscul de obezitate si diabet, continua sa fie promovate in mod agresiv in special in randul copiilor.

“Diabetul nu se poate vindeca, insa in foarte multe cazuri este posibila prevenirea sa. In 2007, Comisia a publicat o strategie privind nutritia si obezitatea, care sublinia ca informarea clara si precisa in privinta alimentatiei poate preveni maladii precum diabetul”, a subliniat Daciana Sarbu in interventia sa. Insa, a atras atentia eurodeputata in cadrul sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, rezultatele obtinute la 5 ani de aplicare a strategiei sunt nemultumitoare, iar masurile luate – insuficiente: “Au fost promovate coduri voluntare si auto-reglementarea companiilor in privinta promovarii alimentelor in randul copiilor. Insa, asa cum arata chiar raportul Comisiei, unele state membre nu au adoptat inca un cod voluntar, in timp ce altele nu si-au creat un mecanism prin care sa monitorizeze aplicarea acestui cod – deci nu stim daca el se aplica”.

Deputata europeana, membra in Comisia de Sanatate publica a PE, a insistat asupra faptului ca “alimentele nesanatoase, care cresc riscul de obezitate si diabet, continua sa fie promovate in mod agresiv catre copii”.

Una dintre cauzele esentiale este, in opinia sa, faptul ca executivul comunitar inca nu a reglementat clar informatiile care apar pe eticheta produselor, in asa fel incat consumatorii sa nu fie indusi in eroare prin afirmatii imprecise sau care genereaza confuzie. “In continuare produse ce contin, de exemplu, foarte mult zahar sunt prezentate ca fiind sanatoase si benefice pentru copii, in campanii publicitare sau prin informatiile de pe etichete. In acest fel, alimente ce pot creste riscul de obezitate si diabet sunt promovate in randul copiilor, iar asta se intampla dupa 5 ani de aplicare a strategiei CE in domeniu! Este clar ca strategia trebuie imbunatatita. Comisia si statele membre trebuie sa-si regandeasca abordarea in privinta informarii si educarii referitoare la alimentatie, daca isi propun cu seriozitate sa combata diabetul”, subliniaza Daciana Sarbu’.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.