Co-autoare a rezolutiei PE privind garantarea accesului la apa

‘Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a sustinut in plenul PE de la Strasbourg rezolutia PE privind garantarea accesului la apa, fiind co-autoare a acestui document. Resursele de apa se afla printre prioritatile momentului in Europa: Forumul Mondial al Apei este in desfasurare in Franta, iar Uniunea Europeana actualizeaza in acest an legislatia privind calitatea apei, amenintata de noile substante poluante provenite din pesticide sau medicamente.

Pe masura ce populatia planetei creste, iar resursele de apa sunt tot mai amenintate de factori ce tin de schimbarile climatice, gestionarea apei devine o prioritate urgenta la nivel international. “Propunerea de rezolutie a Parlamentului European transmite un mesaj clar la Forumul Mondial al Apei: apa este o resursa folosita in comun si ea nu trebuie tratata ca o marfa menita sa produca profit pentru o minoritate”, a subliniat eurodeputata in interventia sa de la Strasbourg.

Accesul la apa potabila si apa pentru nevoi de igiena este un drept al omului, sustine rezolutia. Documentul  abordeaza si alte aspecte esentiale, unul dintre cele mai importante fiind folosirea apei in agricultura. 70% din apa pe care o folosim din natura este utilizata in activitati agricole, iar producatorii trebuie sprijiniti sa foloseasca pe scara larga tehnologii eficiente (precum sistemele de irigatii moderne), considera eurodeputata Daciana Sarbu, care s-a referit si la problema irosirii alimentelor, larg discutata pe plan european in ultima perioada: “Sa nu uitam ca, desi 70% din apa luata din natura merge in agricultura, in acelasi timp irosim 30% din alimente, deci accesul la apa este strans legat si de o alta problema majora la nivel global – securitatea alimentara”.

Din 1997, din trei in trei ani, Forumul Mondial al Apei reuneste mii de participanti in dezbateri privind solutii concrete si angajamente in privinta apei. Anul acesta, la Marsilia sunt asteptati 25.000 de participanti si 140 de delegatii ministeriale din 180 de tari. Scopul Forumului de anul acesta este de a face din apa o prioritate: dreptul la apa, recunoscut de 189 de tari acum doi ani, trebuie garantat si implementat oriunde si pentru toata lumea.

Apa ca resursa esentiala se afla, de altfel, si in atentia Comisiei Europene, care a propus recent o revizuire a reglementarilor comunitare privind apa. Astfel, pentru protejarea calitatii apei, Comisia urmareste un control mult mai strict al substantelor biocide (de exemplu cele continute in produsele de curatat), farmaceutice si pesticide, care pot ajunge sa polueze apa’.

2 gânduri despre “Co-autoare a rezolutiei PE privind garantarea accesului la apa

  1. Recunosc că din acest articol nu am înţeles prea bine la ce se referă această rezoluţie…

    Pe mişcarea.md am descoperit însă un scurt text care se numea chiar aşa, Garantarea accesului la apă potabilă. Îmi permit să-l citez aici:
    Este anormală situaţia când fântânile arteziene şi infrastructura de aprovizionare cu apă potabilă se află în mâinile unor persoane private care impun un preţ nejustificat de mare, limitând accesul populaţiei la cea mai importantă resursă naturală. Mijloacele de alimentare a localităţilor rurale trebuie să revină în gestiunea publică, fie în calitate de proprietate a comunităţilor locale, fie a cooperativelor locale.

    Dincolo de principii, ce anume prevede rezoluţia? Cumva, aşa cum spun fraţii noştri de peste Prut, la revenirea „surselor” de apă „la stat”. Dacă nu, atunci ce anume?

  2. da ,calitatea aerului, calitatea apei , a alimentatiei si calitatea materialului ne tin in viata –glumind un pic .. si can te gandesti ca numite substante chimice din sol utilizate prin anii 50-60 si-au facut efectele dupa vreo 30 ani ..bineinteles ca unele si-au facut efectele rapid , totul depinde de nestiinta, stiinta si puterea banilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.