Cum protejeaza guvernul producatorii agricoli de pericolele banilor europeni

Daca ar exista, la nivel european, conceptul de prevenire a absorbtiei de fonduri, Romania s-ar afla pe primul loc de departe.

Nu pot sa nu observ tot mai multe eforturi in sensul acestei preventii – dintr-o combinatie de incompetenta, ticalosie, tentative de furt si ignoranta – in special intr-un domeniu pe care il urmaresc cu atentie – cel al agriculturii si dezvoltarii rurale.

Ministerul Agriculturii a lansat saptamana aceasta un proiect de 25 de milioane de euro din fonduri europene, numit „Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala” (RNDR), prin care fermierii ar urma sa primeasca informatii despre fonduri europene. Site-ul este aproape nefunctional. Pentru fermieri, adica potentialii beneficiari, este nefunctional de-a dreptul, pentru ca eu nu am gasit acolo decat comunicate de presa despre diverse conferinte si comitete de-ale ministerului, sau despre diverse intalniri de-ale ministrului cu diverse persoane. Nu-mi dau seama cum pot afla producatorii agricoli informatii vitale despre fondurile europene din Comitetele de coordonare si seminariile organizate la Bruxelles. Dar e posibil sa nu am la fel de multa imaginatie precum actualul ministru. Nu-i pomenesc numele pentru ca nu e relevant – oricum face exact ce-a facut predecesorul sau, si tot de la Monsanto vine.

Un domn care, se pare, este ministru al Comunicatiilor anunta saptamana trecuta ca pregateste o platforma de comert electronic, prin care “sa-i scoatem din anonimat pe micii producatori de la tara si sa-i ducem pe piata globala”. Cuvintele sale, si nu inventiile opozitiei rauvoitoare! Probabil ca acest domn ministru se asteapta ca producatorii de castraveti vor sari direct de pe aceasta platforma catre pietele din China, Brazilia si India. Nu cred ca i-a anuntat nimeni pe bietii agricultori, care nu au bani nici macar sa-si inchirieze o taraba in piata Obor si-si vand produsele printre blocuri ca sa-si poata lua o paine, dar cand vor afla sigur se vor entuziasma… Mai mult, acelasi domn ministru doreste ca de pe aceasta platforma sa se propulseze “pe piata globala” (expresia domniei sale, nu a mea!) si producatorii de oua incondeiate, sculpturi sau branza.

Foto: Ecomagazin

In tot acest timp, la Bruxelles se afla miliarde de euro rezervate pentru agricultura si dezvoltarea rurala a Romaniei, si pe care nu le solicita nimeni.

De la ministrul Agriculturii am mai auzit ca si-a propus o tinta foarte agresiva pentru absorbtia fondurilor europene: 2,5 miliarde de euro, “o suma care reprezinta 40% din cei 6 miliarde de euro pe care Guvernul si-a propus sa ii absoarba in acest an”. Calculul suna bine, dar e profund gresit: suma citata contine si platile directe catre agricultori, care sunt un fel de “subventie” rezervata Romaniei prin bugetul Politicii Agricole Comune. Pana la finalul anului trecut, Romania reusise sa atraga cam un sfert din adevaratele fonduri europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, cel mai slab procent din UE.

Anunțuri

2 comentarii

  1. Din păcate, stimată doamnă, situaţia se repetă şi în cazul fondurilor europene folosite pentru realizarea unor obiective fictive şi greu măsurabile, precum crearea de softuri, site-uri, mape şi broşuri. Cercetarea agricolă abundă în astfel de proiecte încheiate şi finanţate. Însă, dacă doreşti să beneficiezi de pe urma lor (să cumperi licenţa), ţi se spune că „sunt în stadiu experimental”.

    Vă vorbesc din proprie experienţă, am încercat să cumpăr un soft realizat pentru apicultori, proiectul de cercetare se încheiase în 2010, am stat de vorbă la telefon cu cel care condusese echipa şi mi-a explicat că nu există o formă comercială, de fapt sunt câteva baze de date, citez, în excel.

    Deci, din punctul de vedere al producătorului, banii care au fost alocaţi acelui proiect au fost inutili şi au intrat într-o gaură neagră.

  2. Buna ziua , Nu stiu ce sa zic dar daca nu se intervine in agricultura o sa ajungem sa nu mai lucreze nimeni terenuril , fiinca nu ai un beneficiu . Eu de exemplu am rosii si nu am unde sa le valorific ,tot asa a fos si cu varza sau alte produse . Uni le cultiva sa poata obtine fonduri si le lasa pe cimp sau le da pe un pret de nimica l-a intermediari dar acesta nu este un mod de a face agricultura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s