Iodul – semne de intrebare

Privesc multe informatii sau discutii despre sanatate si alimentatie nu numai ca europarlamentar membru in Comisia de sanatate, dar si din postura de mama a unei fetite de 4 ani. Inteleg perfect starea de alerta in care intra un parinte atunci cand primeste informatii care se contrazic sau sentinte ce indica pericole grave in cele mai simple alimente. Si, natural, am privit si eu cu mult interes pozitia exprimata recent cu privire la sarea iodata de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica. Acestia atrag atentia ca prezenta exclusiva in magazine a sarii iodate reprezinta o garantie ca romanii consuma excesiv iod, ceea ce poate genera in organism dezechilibre si chiar afectiuni.

Presa a intrebat medici endocrinologi si specialisti, iar parerile sunt cat se poate de diverse.

Unii arata ca alimentatia tipica a romanilor, in cele mai multe zone ale tarii, este deficitara in iod, fapt care poate afecta starea de sanatate. Pe baza acestei realitati a fost, de altfel, fundamentata si decizia referitoare la interzicerea comercializarii sarii neiodate. Organizatia Mondiala a Sanatatii pune un accent foarte puternic pe problema deficitului de iod. La adunarea sa generala din 1992, toate statele europene au sustinut obiectivul eliminarii deficitului de iod. In 1993, acest deficit se afla sub control doar in 5 state europene. Anii care au urmat au fost dedicati unor masuri precise care sa atinga acest obiectiv, iar in mai 2002, o sesiune speciala a unei reuniuni a Natiunilor Unite a fost dedicata acestui subiect. Tot in 2002 a adoptat si Romania legislatia referitoare la sarea iodata.

Altii spun, in schimb, ca prezenta iodului – via sare – in majoritatea produselor alimentare duce automat la exces, in special in conditiile in care romanii consuma oricum cantitati mari de sare (studiile  realizate de Ministerul Sanatatii arata ca in Romania se consuma, in medie, in jur de 11 grame de sare pe cap de locuitor zilnic, consumul fiind dublu fata de cel recomandat de OMS.)

Cu alte cuvinte, vorbim despre o decizie necesara si in linie cu recomandarile OMS la vremea respectiva, insa nu stim mare lucru despre monitorizarea efectelor sale, despre aplicarea sa pe termen lung, despre situatia de azi (dupa implementarea timp de 10 ani a deciziei) a deficientelor de iod din Romania.

Intrebarile aparute recent cu referire la consumul de sare iodata sugereaza nevoia unor informatii actualizate cu privire la situatia de astazi, cu date la zi si concluzii fundamentate pe realitatea cifrelor, mentinand in acelasi timp corelarea cu politicile europene si recomandarile OMS.

Nu pot fi deloc de acord cu sentintele alarmiste, insa inteleg perfect confuzia oamenilor – si in special a parintilor – cu privire la aceste informatii contradictorii ori, cel putin, incomplete.

De aceea am adresat Comisiei Europene o interpelare prin intermediul careia incerc sa aflu care sunt datele si recomandarile oficiale la zi ale autoritatilor europene pe aceasta tema. Sper sa primesc rapid clarificari pe care sa le pot impartasi tuturor.

2 gânduri despre “Iodul – semne de intrebare

  1. Nu stiu daca e normal ca Europa sa ne impuna si cata sare sa consumam noi, romanii. E un abuz. Sarea constituia inca din antichitate moneda de schimb pentru alte produse necesare traiului, deci a fost indispensabila. Bineinteles, cu masura! Romania dispune de cantitati imense de sare, despre care nu se spune nimic. In schimb, Uniune Europeana este preocupata de deficitul de iod din Roamania, mai mult decat de hrana de zi cu zi, care este din ce in ce mai nesigura si reprezinta cauza atator boli incurabile in randul populatiei. Sa lasam sarea, sa o consumam cu prudenta, dar in niciun caz sa nu acceptam iodarea ei, prin lege!!! Pai daca unii oamnei nu au deficit de iod, aceia vor trebui sa se imbolnaveasca, sa intre in dezechilibru, doar pentru ca Europa a constatat ca romanii au dfeficit de iod in organism? Asta e program de imbolnavire nationala, o modalitate de exterminare! Sa existe sare iodata si sare neiodata, iar cei care au nevoie de iodata, prescrisa de medic, sa foloseasca sarea iodata, nu toti oamenii sa fie obligati sa consume sare iodata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.