De Ziua Internationala a Biodiversitatii, despre amenintarile la adresa rezervelor de peste

Ca raportor de aviz al Comisiei de Mediu din PE, am vorbit azi in PE despre pericolele ce ameninta stocurile globale de peste. Intamplator sau nu, dezbaterea a avut loc chiar cu prilejul Zilei Internationale a Biodiversitatii, o ocazie cu atat mai potrivita de a vorbi despre una dintre marile bogatii pe care ni le ofera mediul – mai ales ca sarbatoarea din acest an a fost dedicata biodiversitatii marine.

Unul din motivele pentru care am discutat, in plenul de la Strasbourg, despre amenintarile majore la adresa rezervelor de peste la nivel mondial este ca ne referim practic la unul din riscurile concrete ce vizeaza astazi securitatea alimentara: pentru aproape 20% din populatia planetei, pestele este sursa principala de proteine. Mai mult, pestele are un rol esential pentru alimentatia sanatoasa, pentru ca ofera cea mai sanatoasa sursa de proteina animala.  Insa aceasta resursa vitala este decimata de exploatarea nesustenabila, prin intermediul unor practici piscicole care nu tin cont de securitatea alimentara pe termen lung, dar si prin abuzurile ce tin de pescuitul ilegal.

Am atras atentia in plen ca, in timp ce specialistii in materie de mediu si cei din industria piscicola poarta discutii aprinse despre speciile pe cale de disparitie sau cele “amenintate”, rezervele de peste, cele care ne apartin tuturor, sunt in pragul colapsului.

Raportul pe care l-am dezbatut face un efort considerabil de a intari regulile ce privesc pescuitul de ton rosu (o specie afectata in mod special de pescuitul abuziv), insa din nefericire amendamentele noastre din Comisia de Mediu, care ar fi intarit impactul sau, nu au primit suficienta sustinere.

Masurile prevazute de noul acord international vor asigura o implementare si o aplicare mai buna a regulilor existente si de aceea vorbim despre un pas important.

Insa realitatea ne arata in mod clar ca aceste masuri nu vor fi suficiente.

Viitoarele acorduri vor trebui sa fie mult mai ambitioase, daca ne propunem cu adevarat sa protejam mediul marin si sursa de hrana sanatoasa pe care ne-o ofera.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.