Despre viitor, cu speranta

Una dintre temele care ii preocupa si ii afecteaza in cea mai mare masura pe cetatenii europeni este somajul. Vom discuta in cadrul acestei sesiuni plenare de la Strasbourg despre nevoia de investitii pentru crearea de locuri de munca si crestere economica. Socialistii europeni considera ca domeniile cu cel mai mare potential, ce trebuie exploatat de urgenta printr-un plan de investitii coerent, sunt economia verde, sanatatea, serviciile sociale si noile tehnologii. Prioritatile trebuie sa fie investitiile care promoveaza o economie sustenabila, justitie sociala si contribuie la combaterea inegalitatii.

Pe 1 iunie, la Bucuresti, liderii europeni reuniti in grupul “prietenilor coeziunii” au vorbit raspicat despre solidaritate in dezvoltare. Simbolic, s-a facut un apel la un viitor dominat de crestere chiar de ziua copilului, o zi a sperantei.

Valul de schimbari politice din Europa ultimelor saptamani semnifica o pagina noua nu doar in istoria politica a statelor membre, ci mai ales in modul cum este abordata criza economica. In Franta, in Romania, in Marea Britanie si nu numai, oamenii au spus “stop austeritatii” si sustin strategii de crestere. Responsabilitatea noilor lideri este uriasa; nu numai ca oamenii sunt prea saraci si prea obositi ca sa mai tolereze masuri injuste, dar ei asteapta cu disperare decenta in atitudine, rezultate si corectitudine in politici.

Insa inainte de investitii, de locuri de munca si chiar inainte de a se trece la infaptuirea dreptatii, oamenii au nevoie disperata de o resursa pretioasa, de un combustibil scump, dar indispensabil vietii: speranta. Iar liderii ce reusesc sa ofere din nou speranta cetatenilor au facut deja primul pas pe drumul cel bun.

3 gânduri despre “Despre viitor, cu speranta

 1. După o cercetare cu resurse uriaşe… am ajuns la concluzia că obiectivul politic al construirii condiţiilor favorabile noilor locuri de muncă, ca să fie şi eficientă, trebuie să nu provoace distrugerea vechilor locuri de muncă.

  De ani de zile noile locuri de muncă au fost un obiectiv politic. S-au dat facilităţi cu nemiluita celor care au adus noi locuri de muncă. Pe de altă parte, s-au făcut şi concedieri „în prostie”, deci şomajul nu a fost domolit deloc.

  Dincolo de tonul glumeţ de mai sus, trecând la lucruri serioase… cred că aceasta este problema şomajului. Se cheltuieşte enorm cu noile locuri de muncă fără să existe un interes suficient de mare pentru păstrarea unui climat economic stabil. Noile locuri de muncă nu pot veni fără nevoia unui consum care să justifice noile locuri de muncă.

  Enunţul „nevoia de investitii pentru crearea de locuri de munca si crestere economica” este corect, numai că ordinea este următoarea:
  1. Stabilitate economică
  2. Investiţii cu răspuns economic stabil şi care întorc un profit rapid (deci în nici un caz autostrăzi şi infrastructură în general)
  3. Urmare a primelor două puncte apare o creştere economică
  4. Ca urmare a creşterii economice apare nevoie dezvoltării economice
  5. Noi locuri de muncă ca urmare a dezvoltării economice

  Nu se poate sări la punctul 5 în mod direct pentru că instabilitatea economică se va adânci şi va produce, în final, mai puţine locuri de muncă.

 2. * să fie şi eficient

  Scuzaţi greşelile, dar sunt cu o ureche la ce spune Traian Băsescu… 😀 Nu mă pot concentra că mă bufneşte râsul…

 3. intdeauna cand un circuit este intrerupt apar problemele, de exemplul se taie haotic padurea(circuitul apei in natura) se fura din bani,valuta sau alte metale ( circuitul banilor in economiea mondiala/europeana/nationala) sau introducerea necontrolata de produse(alimentare) necorespunzatoare duce la cresterea fluxului in circuitul (medical)..imbogatirea subita a unui individ cu milioane/miliarde poate sa duca la scaderea dar si la cresterea numarului de someri pe cand falimentul unor milionari/miliardari duce cu siguranta la cresterea numarului de someri(cu sau fara indemnizatie, inregistrati sau stersi din bazele de date pentru a da bine in statistica) TOTUL DEPINDE DE CATI ANGAJATI ARE FIECARE MILIONARI/MILIARDARI IN MECANISMUL REAL AL muncii…..(de aceea exista revistele capital top 300, forbes top 500 etc), austeritatea este buna atunci cand traiesti pe datorie si nu ai cum sa mai rambursezi la institutiile creditoare datoria + dobanda ,probabil vremea scadentei a venit inainte de cresterea veniturilor,vezi diferentele de salarizare dintre romania si franta, anglia, spania,portugalia….deci cresterea salariului / pensiei nationale la nivelul referintei europene ar rezolva rapid problemele statului roman pentru ca implicit ar aduce si resursele necesare la buget cei plecati poate se vor intoarce sa construiasca sau faca agricultura in tara ca banii ar fi aceiasi si taxele vor intra in bugetul tarii unde muncesc…poate socialisti sa vina cu alte idei si solutii deorece Liberalismul nu insemna Rigoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.