Legislatia trebuie imbunatatita pentru a-i ajuta pe oameni sa fie informati cu privire la alimentatia sanatoasa

‘Plenul Parlamentului European a dezbatut joi un raport esential ce solicita standarde mai stricte privind producerea si promovarea unor alimente importante, precum laptele praf, preparatele pe baza de cereale sau alimentele pentru nevoi medicale speciale. Ca raportor al Grupului S&D, Daciana Sarbu a stabilit punctul de vedere al socialistilor europeni in acest dosar, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regasesc in textul final al raportului. Publicitatea agresiva la produse precum laptele praf induce in eroare consumatorii si trebuie controlata prin reguli mult mai severe, a sustinut deputata europeana.

In interventia sa, europarlamentarul PSD a subliniat: “In opinia mea, obiectivul acestor reglementari este acela de a ne asigura ca oamenii au acces la informatii corecte si relevante in legatura cu alimentele pe care le consuma”.

Una din principalele preocupari ale eurodeputatei in acest dosar a fost problema  etichetarii si a promovarii publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari si copiii de varsta mica, si in special problema promovarii agresive a utilizarii laptelui praf in detrimentul alaptarii: “Dupa cum stim, inlocuitorii laptelui matern sunt promovati in mod agresiv. In acest timp, statisticile confirma ca procentul mamelor care alapteaza ramane scazut pe intreg teritoriul UE”. Sunt exploatate lacune legislative care fie permit ca regulile privind publicitatea sa fie ocolite, fie ingreuneaza aplicarea lor, a remarcat Daciana Sarbu, care considera ca reglementarea publicitatii la aceste produse trebuie sa fie mult mai riguroasa, pentru a se evita inselarea sau manipularea consumatorilor.

Ca raportor al Grupului S&D, Daciana Sarbu s-a opus includerii in aceste reglementari a asa-numitului “lapte de crestere”, argumentand ca “nu exista nicio dovada care sa ateste ca acest produs ofera beneficii nutritionale, comparativ cu un regim alimentar normal si echilibrat”. “Acest produs nu este un aliment pentru nevoi medicale speciale. Este doar un inlocuitor costisitor al laptelui obisnuit si al unei diete echilibrate. Pentru ca el se afla totusi in magazine, afirmatiile publicitare facute de producatori despre calitatile produsului trebuie justificate foarte strict, in conformitate cu legislatia privind mentiunile de sanatate”, a solicitat eurodeputata in plenul forului european de la Strasbourg.

Finalitatea acestor reglementari este clara: sa ajutam oamenii sa fie corect informati atunci cand aleg ce mananca, si sa opteze pentru un regim alimentar sanatos si echilibrat, in loc sa risipeasca bani pe produse inutile si costisitoare”, a punctat Daciana Sarbu in cadrul dezbaterii raportului Ries cu privire la Alimentele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica si alimentele destinate unor scopuri medicale speciale’.

3 gânduri despre “Legislatia trebuie imbunatatita pentru a-i ajuta pe oameni sa fie informati cu privire la alimentatia sanatoasa

 1. Mai este un pericol şi cred că ar fi interesant de abordat.

  Cineva (mai în vârstă) mi-a spus că i se întâmplă ceva ciudat. Deşi colesterolul este în limitele normale, trigliceridele sunt mărite.

  Am căutat pe internet şi am observat că „tratamentul” este în principal legat de modul de viaţă (fără grăsimi, fără alcool… şi aşa mai departe) plus Omega 3.

  Chestiunea este că stimabilul domn are deja un regim de viaţă echilibrat, mănâncă extrem de strict cu un control nu numai la grăsimi, dar şi la sodiu, la glicemie… evident nici nu consumă alcool. În plus, de ani de zile consumă Omega 3. Şi totuşi…

  Acest lucru mi-a ridicat un semn de întrebare. Pe de o parte suntem bombardaţi cu medicamente (sau suplimente alimentare) care îţi vindecă ficatul, prostata, tractul intestinal, migrenele, durerile menstruale, inima… pe de altă parte incidenţa bolilor grave a ajuns aproape o permanenţă în viaţa noastră. Avem tot felul de recomandări, nu consuma sare, prea multă carne, fără grăsimi, multă apă… dar acestea sunt mai mult un fel de picătură chinezească care îndobitoceşte.

  Toate acestea vin cam alandala şi fără nici un fel de argument ştiinţific (nu spun că nu există argumente, spun că nu sunt prezentate).

  O altă problemă este că, deşi tot felul de chestii chimice introduse în viaţa noastră de zi cu zi au teste clinice luate individual, nimeni nu le studiază în condiţiile în care în viaţa de zi cu zi ele se adună.

  După o reclamă masivă pentru consumul de sare iodată… acum nu mai găseşti nicăieri sare neiodată. Mie iodul din sare îmi face rău, iau deci sare de murături şi macin la răşniţă… Dar sarea de murături nu se găseşte decât toamna…

  Eu cred că ar trebui cumva făcută un fel de „tabula rasa” şi cercetările să se reia de la zero, mai ales gândind altfel.

 2. Clar, oamenii sa fie corect informati dar informatia poate sa ajunga prin canale directe sau prin canale parazitate de interes nu de vocatie(frumoasa poza).

 3. Exista deja un demers in acest sens in privinta alimentatiei al societatii private si a publicului larg, se incerca adoptarea si implementarea proiectului Legea Apei, care incearca sa scoata la iveala nivelul de poluanti din apa, de nitrati sau chiar nitriti, care se dovedesc extrem de periculosi sau chiar fatali pentru nou nascuti sau bebelusi. Sindromul baby blue a facut si la noi foarte multe victime in randul beblusilor ca urmare a unei slabe informarii privind calitatea apei precum si a legislatiei permisive care prevede o limita in acest moment de maxim 50mg nitrati/ litru, lucru total interzis de mediicii pediatri, si observam ca state europene ca Franta, sau de peste Atlantic, Statele Unite sau Canada au o viziune foarte stricta fata de acest aspect, maxim 10 mg/litru. Doar doua companii ce imbuteliza apa afiseaza in acest moment nivelul de nitrati pe eticheta. Puteti observa informatii si pe http://www.legea-apei.ro si de ce nu sa sustineti acest proiect care are nevoie si de sprijin politic, cu atat mai mult cand priveste alimentatia unei natiuni. Ar putea fi un pas important, si un semnal si pentru restul de produse agroalimentare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.