Populatia trebuie consultata cu privire la proiectele industriale ce folosesc substante periculoase

Saptamana trecuta a avut loc in plenul PE dezbaterea unui raport foarte important, despre controlul accidentelor provocate de substantele periculoase. Este un dosar pe care l-am urmarit cu atentie si la care am contribuit prin amendamente.

Istoria ne ofera prea multe exemple de accidente industriale devastatoare ce implica substante chimice periculoase, si care iau vieti si distrug mediul.

Desi legislatia comunitara a evoluat in ultimii ani, pentru a reduce frecventa si impactul acestor accidente, din accidentul petrecut in Ungaria, in anul 2010, am inteles cu totii ca in continuare sunt necesare imbunatatiri si revizuiri ale regulilor comunitare, pentru a intari protectia comunitatilor si a mediului fata de aceste posibile catastrofe.

De cativa ani ma opun unui proiect minier din Romania care, in cazul unui accident, ar afecta, prin poluarea cu cianuri, o regiune vasta, pretioasa atat din perspectiva mediului si biodiversitatii, cat si prin vestigiile istorice si valorile culturale.

Publicul este pe buna dreptate ingrijorat din cauza faptului ca initiatori ai proiectelor de acest gen refuza transparenta si accesul opiniei publice la informatii obiective si echilibrate. Ei trebuie obligati prin lege sa ofere informatii corecte si integrale, garantand transparenta! Prin urmare, apreciez faptul ca raportul Áder asupra controlului accidentelor provocate de  substantele  periculoase  pune accent pe informarea publicului si drepturile cetatenilor de a cunoaste potentialele pericole care se regasesc in apropierea lor.

Am formulat mai multe amendamente la raportul Áder, contribuind la definirea mai precisa a unor elemente din raport si la intarirea unor prevederi. Am introdus, de exemplu, ideea ca autoritatile nationale competente trebuie sa tina cont de „efectul de domino” in planurile de urgenta – adica sa ia in calcul posibilitatea ca un accident major sa provoace un alt accident in imediata vecinatate.

Participarea si consultarea publicului – intr-un mod liber, deschis si constructiv – reprezinta un element esential, parte indispensabila a muncii si efortului de protejare a  mediului.

4 gânduri despre “Populatia trebuie consultata cu privire la proiectele industriale ce folosesc substante periculoase

  1. Buna ziua am o propunere pentru referendul de demitere a presedintelui.
    Votul sa fie obligatoriu iar cei ce nu se prezinta la vot sa fie amendati . Daca nu vor sa participe la vot sa dea o declaratie cum ca nu vor sa participe, si sa fie stervi din listele electorale pentru acest referendum.

  2. Vom fi un popor cu oameni dastepti cand toti vom trai ca danezii,suedezii etc.si vom implementa modelele lor si ca cel norvegian si fondul aferent ce se refera si la bogatiile minerale prezentat de,,Romania Curata,,Daca standardele eticii,esteticii si logicii nu sant identice se instaureaza ignoranta si coruptia,dezbinarea si pauperiatea.A se vedea filmul lui Mel Gibson-APOCALYPO.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.