Este necesara o strategie europeana in domeniul sanatatii copilului

(interviu acordat revistei profesionistilor din sanatate, MEDICA ACADEMICA)

Ce subiecte sunt prioritare pentru membrii ENVI (Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European) în prezent?

Unul dintre dosarele cele mai importante ale momentului priveşte alimentele pentru copii, precum laptele praf sau preparatele pe bază de cereale, şi alimentele pentru nevoi medicale speciale. Urmărim stabilirea unor reguli mult mai clare şi a unor standarde mai stricte privind producerea şi promovarea acestor alimente, care sunt destinate unor grupuri vulnerabile de populaţie.

Ca raportor al Grupului S&D, am stabilit punctul de vedere al socialiştilor europeni în acest dosar, contribuind cu o serie de amendamente ce se regăsesc în textul final al raportului. Una din principalele mele preocupări în acest subiect a fost problema  etichetării şi a promovării publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari şi copiii de vârstă mică, şi în special problema promovării agresive a utilizării laptelui praf în detrimentul alăptării. Alături de mai mulţi colegi din Grupul S&D, am propus şi limitarea folosirii pesticidelor în procesul obţinerii acestor alimente; limitele propuse de noi sunt atât de reduse încât echivalează, în opinia Comisiei Europene, cu o interzicere de facto a folosirii pesticidelor în acest caz.

În afara acestui proiect, se mai află pe agendă Programul Sănătate pentru Creştere, care priveşte finanţarea programelor de sănătate în Uniunea Europeană. Am formulat aici o serie de amendamente care propun un accent mai puternic pe educarea copiilor în privinţa sănătăţii.

Comisia de mediu şi sănătate publică are, în această perioadă, în lucru şi problema limitării nivelurilor zgomotului produs de maşini sau donarea de organe şi ţesuturi.

Sunteţi unul dintre cei mai activi europarlamentari români. Ce obiective aveţi pentru proiectele din domeniul sănătăţii?

Obiectivele specifice variază, pe parcursul unui mandat, în funcţie de proiectele care vin pe masa Parlamentului European.

Am fost raportor al Grupului socialist în dosarul clonării animalelor pentru producerea de alimente, de exemplu, şi am luptat pentru interzicerea acestei metode. Am fost, așa cum spuneam, raportor în privinţa alimentelor pentru nevoi nutriţionale speciale, şi am susţinut reguli mai ferme pentru producerea acestora şi pentru promovarea lor, ca să protejăm consumatorul. Mă implic cu toată energia în proiecte de nutriţie şi educaţie privind stilul de viaţă sănătos.

Am ca prioritate convingerea instituţiilor europene că este necesară o strategie euro­peană în domeniul sănătăţii copilului, care să includă diferite aspecte, de la modul cum este hrănit ca bebeluş până la educaţia pe care o primeşte în şcoală privind nutriţia şi sănătatea.

(interviul integral poate fi citit la: http://medicaacademica.ro/2012/07/12/daciana-sarbu-europarlamentar-envi-este-necesara-o-strategie-europeana-in-domeniul-sanatatii-copilului/)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.