Micii producatori agricoli trebuie sprijiniti, nu impovarati suplimentar prin legislatia UE

„Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, a atras atentia in Parlamentul European ca legislatia comunitara trebuie impiedicata sa aiba efecte impovaratoare asupra micilor producatori agricoli. Semnalul a fost transmis cu ocazia dezbaterii unui regulament referitor la identificarea electronica a animalelor, ce ar putea crea costuri si birocratie suplimentara pentru cea mai vulnerabila categorie de agricultori.

“In Romania o treime din populatie munceste in agricultura, majoritatea fiind mici producatori. Va atrag atentia ca trebuie sa tratam cu foarte multa responsabilitate efectele pe care noua legislatie le va avea asupra acestei categorii de agricultori”, a subliniat eurodeputata. Aceasta a accentuat, in plenul PE de la Strasbourg, ca regulile comunitare deja pun probleme detinatorilor de exploatatii de mici dimensiuni si a solicitat ca ei sa fie exceptati de la obligativitatea unor sarcini suplimentare:

“Pentru acesti producatori, politicile europene sunt de foarte multe ori imposibil de implementat sau excesiv de birocratice. Bineinteles, nu putem sa facem compromisuri in ceea ce priveste siguranta alimentara. Insa, in numele acesteia, nici nu trebuie sa adoptam masuri care sa ii afecteze  pe cei mai vulnerabili dintre producatorii de alimente. In ceea ce priveste identificarea electronica obligatorie a bovinelor, costurile acesteia nu trebuie sa fie suportate de micii fermieri. Consider ca, mai ales pentru ei, identificarea electronica a animalelor ar trebui sa fie optionala”.

Daciana Sarbu a pledat pentru o mai buna protectie si sustinere acordata micilor producatori in Uniunea Europeana, aratand ca acestia aduc beneficii importante prin producerea de hrana sanatoasa si ecologica: “Aceasta categorie de agricultori trebuie sa se bucure de protectie si sprijin, mai ales in conditiile in care, de cele mai multe ori, ei produc cele mai sanatoase alimente, fara impact asupra mediului”.

Dupa dezbaterea de luni, in cursul zilei de marti, 11 septembrie, plenul PE de la Strasbourg va vota “Propunerea modificata de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 in ceea ce priveste identificarea electronica a bovinelor si eliminarea dispozițiilor privind etichetarea facultativa a carnii de vita si de manzat”.

Comisia de Agricultura a forului european s-a declarat pentru pastrarea caracterului voluntar al identificarii electronice a bovinelor, justificandu-si optiunea prin faptul ca sarcina adiministrativa ar fi  foarte mare pentru micii fermieri. In acelasi timp, Comisia de Mediu a optat pentru obligativitatea acestei proceduri.

Daciana Sarbu activeaza atat in Comisia de Agricultura, cat si in Comisia de Mediu din Parlamentul European.”

Reclame

4 gânduri despre “Micii producatori agricoli trebuie sprijiniti, nu impovarati suplimentar prin legislatia UE

  1. A-ti dezbatut foarte bine problema , dar sa se si aplice , fiinca nu ne ajuta cu nimic daca nu se pune si in practica

  2. Am depus acum 25 de ani bani pentru cumpararea unui autovehicul Dacia. Nu am primit valoarea reactualizata a depozitului meu bancar, nu am primit masina, nu am primit nimic. In aceeasi situatie mai sunt 2000 de oameni. Exista un proiect de lege, PLx 226/2011 care inlatura consecintele acestei privari de proprietate/ sanse in viata. De ce nu este adoptata ? Mi-am propus sa dau acest mesaj de 1000 de ori. Sper ca acest guvern sa fie … altfel.(nr.302) -P.S – Legat de agricultura – Cunosc oameni care sunt ciobani de mici si nu pot sa acceseze fonduri europene pentru a face un proiect, pentru ca nu au liceu. Ce legi sunt astea ? Omul se pricepe la oierit, face asta de 30 de ani, pentru ce ii mai trebuie liceu ?

  3. ACUM PSD DICTEAZA IN ROMANIA , DAR CINE ESTE PRIM MINISTRU ESTE CEL MAI BUN DAR SA NU UITAM CA TOTUSI PRESEDINTELE ROMANIEI ESTE INEGALABILUL BASESCU TRAIAN…………………..FELICITARI DACIANEI SARBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.