THINK. EAT. SAVE

Tema stabilita de Natiunile Unite anul acesta pentru Ziua Mediului este oprirea risipei de alimente. Si in Parlamentul European am discutat frecvent si destul de intens despre acest subiect.

Deja vorbim in plan comunitar despre nevoia de a reduce “amprenta alimentara”, ca si in cazul “amprentei de carbon”, pentru ca la nivel european si global se irosesc cantitati foarte mari de mancare. Chiar eu am avut un amendament la un raport pe tema eficientei resurselor, in care am cerut Comisiei si statelor membre actiuni concrete pentru stoparea acestui tip de risipa.

Poate ca e un subiect de care se vorbeste foarte putin in Romania, insa el are ramificatii majore – in plan economic, social, dar si de mediu. Faptul ca alimentele ajung sa fie aruncate in cantitati mari, de magazine, de restaurante si chiar de gospodarii este o forma absurda de a risipi o resursa extrem de pretioasa, dar si o forma de a ridica, indirect, pretul alimentelor, aflat oricum in crestere la nivel global.
fruit waste
Exista o forma a acestei risipe pe care mi-as dori,  in mod special sa o vad eradicata cat mai curand in Romania: recoltele pe care producatorii romani se vad nevoiti sa le arunce pentru ca nu le pot valorifica.
In fiecare an vedem producatori de mere, de pepeni, de varza si nu numai, care isi arunca la gunoi recoltele pentru ca nu reusesc sa ajunga cu ele in piete, la consumatori. Vorbim de produse de calitate foarte buna, care ajung la gunoi, in conditiile in care in orase multi oameni cumpara produse inferioare de la supermarket.Sper ca marile centre comerciale sa colaboreze cu producatorii romani pentru ca acest fenomen sa se opreascaar fi in beneficiul tuturor. Romania exceleaza la multe categorii de produse – fructe si legume in special – dar calitatea lor exceptionala nu este suficienta pentru a le garanta producatorilor ca ajung la cumparatori.

3 gânduri despre “THINK. EAT. SAVE

  1. GUVERNUL sa ceara ajutor NORVEGIEI si cu modelul los si FONDUL aferent sa inceapa URGENT ca la ei exploatarea marilor zacaminta de MINERALE COMPLEXE.Continuand a ne imprumuta ne sapam singuri groapa si cei vinovati vor fi consemnati in paginile istoriei.Fara PUTERE DE CUMPARARE nu poate exista sanatate,educatie,cultura,justitie sociala,buget generos.

  2. Si eu sper ca marile centre sa colaboreze cu producatorii romani, dar au interese economice si sunt patrioti. Ne aduc ce este mai prost de la ei la preturi foarte mari plus 25% tva.

  3. Agricultura pentru Romania ar trebui sa fie prioritatea nr.1. Acum cind se va aproba Politica Agrara Comuna a Europei ptr 2014-2020 cred ca dv ca paerlamentar european ar trebui sa fiti activi pentru ca aceasta politica sa sustina managementul riscului in agricultura. Oricum managementul riscului este prima data mentionat special in PAC. Romania trebuie sa acorde o atentie speciala politicii viitoare pentru mediul rural in contextul PAC sa aiba in vedere managementul riscului in mediul rural. Aceasta este o problema foarte importanta care nu se rezolva printr-o ordonanta de urgenta de infiintare a fondurilor mutuale care copiaza traducerea proasta a punctului 71 din hotarirea 73/2009 a UE. Managementul riscului in mediul rural (deci nu numai pentru agricultura cum din pacate apare in documentele UE) trebuie abordat holistic de institutii specializate (ex.Franta Consiliul National al Managementului riscului etc). Apropo de articolul dv. riscul de a nu putea iesi pe piata cu produsele agricole, preturile acestora si altele. Fermierii romani si cetatenii din mediul rural au nevoie de politici coerete de sustinere si organizare si nu de functionari care bifeaza realizarea de proceduri pe care oricum nu le aplica si monitorizeaza nimeni. Pe cind un sistem coerent de asigurari pentru mediul rural ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.