UE a adoptat un cadru legislativ important in domeniul nutritiei, la care a contribuit eurodeputata Daciana Sârbu

COMUNICAT DE PRESA

Uniunea Europeana a adoptat, prin votul plenului PE de astăzi, un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informație de mai buna calitate in privința alimentelor si protecție mai buna pentru grupurile vulnerabile, precum copiii. Consumatorii vor fi protejați de abuzurile producătorilor care, adesea, promovează pe eticheta unor alimente beneficii pe care acestea nu le oferă. Eurodeputata Daciana Sârbu, membra a Comisiei pentru Sănătate Publica si Siguranța Alimentara, a fost reprezentanta grupului S&D în acest dosar, inclusiv in negocierile cu Consiliul, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regăsesc in textul final al raportului.

Apreciez, in mod deosebit, faptul ca am reușit sa stabilim prevederi foarte stricte în privința etichetării laptelui praf”, a afirmat Daciana Sârbu. Pentru europarlamentarul roman o miza principala a fost problema etichetării si a promovării publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari si copiii de vârsta mica, si in special problema promovării agresive a utilizării laptelui praf in detrimentul alăptării. In viziunea acesteia, unul dintre succesele majore obținute în acest domeniu este si blocarea încercărilor frauduloase de promovare drept hrana sănătoasa a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele pentru slăbit ori așa-numitul lapte de creștere.

Pe parcursul negocierilor, Daciana Sârbu a solicitat ca laptele de creștere sa nu mai fie promovat ca aliment cu proprietati speciale, argumentând ca “nu exista nicio dovada care sa ateste ca acest produs oferă beneficii nutritionale, comparativ cu un regim alimentar normal si echilibrat. Consumatorii au nevoie de informatii clare si precise despre alimente, astfel incat sa poata face alegeri in cunostinta de cauza si sa-si protejeze sanatatea. Studiile demonstreaza tot mai clar ca alimentatia are o legatura directa cu o serie de probleme de sanatate grave – afectiuni cardiovasculare, diabet tip 2, diverse forme de cancer. Nutritia dezechilibrata este o amenintare serioasa la adresa sanatatii, iar acest fenomen afecteaza in mod ingrijorator copiii – o categorie extrem de vulnerabila. Modul in care institutiile europene trateaza azi acest subiect va influenta major nu numai sănătatea cetățenilor europeni in decadele care urmează, ci si situația economica si sociala a Uniunii Europene in viitor. Legislația menita sa protejeze consumatorii si sa promoveze alimentația sănătoasa trebuie sa fie o prioritate absoluta in Uniunea Europeana, iar ceea ce am reușit in acest dosar reprezintă o evoluție reala”, a subliniat Daciana Sârbu in plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

După un proces îndelungat si dificil, a fost adoptat un cadru care va permite reglementari mai stricte, in beneficiul consumatorilor: “Am încredere ca am realizat o contribuție importanta cu acest pachet legislativ, care va garanta un nivel mai ridicat de siguranța pentru consumatorii vulnerabili si va sprijini oamenii sa ia deciziile cele mai potrivite in legătura cu propria alimentație si implicit cu propria sănătate”, a remarcat eurodeputata PSD. Daciana Sârbu a atras însa atenția ca “nu exista inca suficient accent pe prevenție in abordarea problemelor de sănătate, iar acest lucru trebuie sa se schimbe rapid, atât la nivelul UE, cat si al statelor membre”.

După ce Raportul cu privire la Alimentele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica si alimentele destinate unor scopuri medicale speciale a primit votul plenului PE, textul legislativ va intra in vigoare înainte de finalul lunii in curs, ceea ce va duce la o revizuire a directivelor europene si a reglementarilor specifice – in special a celor ce vizează alimentele pentru copii.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.