Fructe in fiecare zi = copii mai sanatosi!

Elevii din Romania vor putea consuma, in acest an scolar, mere in valoare de aproximativ 61 de milioane de lei, printr-un program care „urmareste incurajarea consumului de fructe in scoli, crearea si fixarea unor obiceiuri alimentare sanatoase in randul copiilor de varsta scolara”. Programul Fructe in scoli, cofinantat de UE, ramane cea mai simpla cale de imbunatatire a modului cum se hranesc copiii de varsta scolara. El este si o forma directa de educatie nutritionala, atat de necesara generatiilor tinere.

mere

Comisia Europeana a propus – ca parte a reformei Politicii Agricole Comune – cresterea bugetului de la 90 milioane euro pana la 150 milioane euro, dar si cresterea ratei de cofinantare din bugetul european, care pana acum a fost privita ca un obstacol in calea unei absorbtii mai mari de fonduri prin acest program. Decizia mai depinde de votul Consiliului si al Parlamentului European.

Sper ca atat Consiliul European, cat si colegii mei din Parlamentul European sa sustina si sa aprobe in perioada urmatoare propunerea de crestere a finantarii europene pentru acest program pe care eu il consider vital. Rata de cofinantare a acestuia de la Uniunea Europeana trebuie in acelasi timp ridicata, pentru ca programul sa poata fi aplicat pe scara cat mai larga. In acest fel  tot mai multi copii europeni ar putea beneficia de un fruct in fiecare zi – un pas foarte important catre o alimentatie mai sanatoasa.

Si mai sper ceva – cel putin la fel de relevant precum finantarea marita pentru un program foarte important care si-a dovedit utilitatea: ca parintii sa-i incurajeze pe cei mici sa manance merele primite si sa le considere o obisnuinta sanatoasa, care poate insemna mult pentru sanatatea lor. Am auzit voci care desconsidera programul, care spun: “nu cu un mar devine copilul meu mai sanatos”. Eu le-as aminti vechiul proverb englezesc “un mar pe zi tine doctorul la distanta”! Dar nu numai atat: pentru a manca sanatos e nevoie nu de o revolutie, ci de o suma de gesturi marunte, care adauga obiceiuri sanatoase in viata fiecaruia dintre noi. Un mar pe zi nu inseamna neaparat ca regimul alimentar al copilului se transforma brusc in ceva 100% sanatos, dar este cu siguranta un pas in directia cea buna. Cata vreme intelegem acest lucru, banalele si atat de aromatele mere romanesti, care umplu de culoare pietele in aceste zile de octombrie, devin o comoara valoroasa, pe care merita sa o pretuim si de care copiii nostri trebuie sa invete sa se bucure.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.