„Bolile provocate de alimentatia nesanatoasa vor pune o presiune ingrozitoare pe sistemele de sanatate”

R: Ati facut parte dintr-un grup select de alesi europeni nominalizati la premiul „Europarlamentarul anului„, la Bruxelles. V-a ajutat acest lucru in activitatea de la Parlament?

DS: Sunt foarte onorata de aceasta nominalizare, mai ales ca ea a fost o recunoastere pentru activitatea mea in domeniul sanatatii. Dar si pentru ca are legatura cu faptul ca m-am implicat in sprijinirea pacientilor, in privinta drepturilor pe care trebuie sa le aiba, a accesului la tratamente mai bune. Am o relatie foarte buna cu asociatiile pacientilor, fie ca e vorba de bolnavii de cancer, de cei care sufera de afectiuni neurologice sau cardiovasculare. Mandra si onorata am fost si cand colegii mei din Comisia de Mediu si Sanatate publica m-au ales vicepresedinta a acestui for.

Acum, in plus, am si rolul de Raportor principal al grupului S&D privind actele delegate si de implementare in domeniul sanatatii. Cu alte cuvinte, colegii socialisti m-au desemnat sa monitorizez acest tip de initiative ale Comisiei in domeniul sanatatii si sa iau atitudine daca am obiectii.

_P3B1772R: Dvs sunteti cunoscuta si ca o promotoare a stilului de viata sanatos. Au institutiile europene atentie si bani de investit in astfel de programe?

DS: Daca nu investesc acum, o vor face inzecit sau insutit in foarte scurt timp. . Asa incat si tarile UE, si Comisia Europeana se vor trezi cu o povara mult mai grea in cativa ani, daca nu pun acum pret pe preventie. Este un mesaj pe care il transmit de cate ori pot: si fostului, si actualului comisar pentru Sanatate; si diverselor presedintii ale UE le-am scris si am insistat ca trebuie sa vedem preventia ca pe o prioritate, nu ca pe o politica optionala.
Actualul comisar, care e chirurg cardiovascular, pare mai receptiv si am avut un dialog foarte bun; i-am solicitat o intrevedere si am discutat despre cum putem imbunatati programele de combatere a obezitatii. A fost de acord cu mine ca trebuie sa investim mai ales in programe pentru copii, pentru educatia lor alimentara.

R: Nu credeti ca acesta e un lux, in conditiile in care Uniunea Europeana inca nu si-a revenit dupa criza?

DS: Doar in masura in care si sanatatea este un lux! Educatia nutritionala poate face diferenta intre sanatate si boala, asta e ecuatia pe scurt. Daca inveti de mic sa eviti mancarea nociva si intelegi efectele ei asupra propriei sanatati, ai sansa sa devii un adult sanatos. Daca nu, nu.
Teoria e foarte simpla, vom asista la un dezastru in sanatatea publica pe masura ce obezitatea ia amploare. Dar de la intelegerea situatiei si strategie la solutii concrete e o cale lunga, pe care institutiile europene inca nu stiu sau nu vor sa o parcurga.
Si Comisia, si Parlamentul, si Consiliul asista pasiv la acest razboi cu multe victime si refuza sa inteleaga ca trebuie sa se angajeze in razboi, sa lupte pentru starea de sanatate a europenilor si mai ales a generatiilor tinere, sa vina cu solutii aplicabile acum.

R: Cum credeti ca puteti contribui, din postura de europarlamentar, la aparitia acestor solutii?

DS: Prin presiune constanta asupra celor care iau decizii, sa aloce bani si sa faca programe de promovare a alimentatiei sanatoase, dar si de impunere a unor interdictii, in publicitate de exemplu, care sa ajute parintii sa ia deciziile corecte.
Eu, de exemplu, am cerut in mod repetat interzicerea, sau cel putin restrangerea promovarii catre copii a alimentelor nesanatoase. Am scris Comisiei Europene, si am propus si metode concrete prin care se poate face acest lucru: exista o grila gandita de expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care se poate aplica produselor pentru a le „tria” pe cele bune de cele nesanatoase. Iar daca un aliment depaseste cantitatile recomandate de zahar, de exemplu, el nu ar trebui sa poata fi promovat catre copii. Instrumentul exista, mai lipseste vointa institutiilor sa-l impuna catre industria alimentara si cea publicitara.

Un alt exemplu: am propus in 2011 un proiect pilot de educatie nutritionala adresat parintilor si copiilor, cu participarea cat mai multor factori care pot influenta comportamentul si stilul de viata. Ideea a fost sustinuta in Comisia de Sanatate din Parlament, iar anul trecut o propunere similara a fost inclusa in planul de combatere a obezitatii propus de Comisia Europeana. Din pacate, sunt prea putine idei la fel de concrete in acel plan.

(fragmente din interviul acordat romaniatv.net)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.