Despre nevoia de echilibru in legislatia anti-poluare

Poluarea aerului in Europa are efecte devastatoare asupra sanatatii oamenilor, iar statisticile cu privire la numarul de morti premature si imbolnaviri sunt cutremuratoare si vorbesc de la sine. Costurile umane si financiare asupra sistemelor sociale si de sanatate sunt uriase. De aceea, angajamentul institutiilor UE de a imbunatati calitatea aerului si de a crea un mediu mai sanatos este binevenit. Chiar in aceasta saptamana, la Strasbourg, plenul Parlamentului European a dezbatut o propunere de limitare a emisiilor poluante provenite de la instalatii medii de ardere, parte a pachetului privind calitatea aerului.

Am avut un interes special in privinta acestei legislatii, deoarece ea  se va aplica inclusiv asupra centralelor termice vechi – adica a unor CET-uri din tara noastra. Cred ca, de aceasta data, se incearca stabilirea unor standarde prea stricte in conditiile in care tari precum Romania nu-si pot adapta atat de repede infrastructura potrivit noilor reguli, iar cei care ar avea de suferit ar fi cetatenii.

IMG_0818 (2)

Ne dorim aer mai curat, pentru a ne proteja sanatatea. Dar in acelasi timp avem obligatia sa luam in considerare intregul impact al acestor masuri, nu doar din perspectiva calitatii aerului! Exista tari care isi permit sa ridice rapid standardele in materie de combatere a poluarii, si exista state unde salturi prea bruste pot insemna poveri financiare in plus pe umerii populatiei, pe care aceasta pur si simplu nu si le poate permite deocamdata. Nu trebuie sa transformam astfel de masuri bine intentionate in actiuni care cresc decalajele dintre statele membre, ori dintre zonele sarace si cele bogate din aceeasi tara.

In Romania, chiar daca numarul debransarilor este foarte mare si multe locuinte s-au orientat catre solutii autonome, milioane de oameni inca depind in timpul iernii de sistemele centralizate de incalzire. Cresterea costurilor cu incalzirea ar aduce presiuni suplimentare uriase pentru familiile care se lupta oricum cu facturile in timpul iernii.Temperaturile pot scadea, in unele zone de la noi, si pana la minus 30 de grade – cu siguranta aceasta legislatie ar avea conditii de aplicare foarte diferite fata de regiuni mediteraneene cu ierni blande si cu PIB mai mare decat al Romaniei!

Cand cream reguli, cea mai dificila sarcina a noastra, ca europarlamentari, e sa mentinem echilibrul. Uneori, diferentele foarte mari dintre statele membre (in cazul de fata, la nivel de clima, combustibili utilizati, infrastructura) ajung sa fie trecute cu vederea in goana dupa standarde universale. In astfel de situatii, riscam sa generam politici incorecte si sa ne subminam propriile obiective.

Desi sunt o sustinatoare ferma a regulilor pentru reducerea poluarii, de aceasta data consider ca e important ca ele sa se adapteze corect la realitate. De aceea am votat impotriva acestei propuneri in Comisia de Mediu, insa nu am putut impiedica adoptarea sa, consfintita de catre plen pe 7 octombrie.

Reglementarea va intra in vigoare, dupa aprobarea sa formala in Consiliu, peste aproximativ doua luni, dupa care statele membre au la dispozitie 18 luni pentru a o introduce in legislatiile nationale. Initial, obligatiile vor fi mai degraba birocratice, iar noile limite privind emisiile se vor aplica propriu-zis incepand din 2020.

 

Publicitate

Un gând despre “Despre nevoia de echilibru in legislatia anti-poluare

  1. Dna Daciana te respect ca fiind sotia premierului dar si de faptul ca te preocupa binele mers al societati prin ecologizare si prin reprezentarea tarii noastre in parlamentul european .Dar aici nu sunt de acord cu cea ce crezi despre implementarea legii mediului.Eu cred ca in loc sa ne impunem acestei legi ar trebui sa gasim solutii si sa acordam ajutor pentru ecoligizarea mediului.Trebuie sa recunoastem ca producatorii straini ne-au livrat toate rebuturile lor care nu corespundeau normelor de mediu in tara lor, iar noi am preluat la niste preturi mojice tot ce ei au respins de pe piata lor.Pentru binele Romaniei ar trebui ca noi sa nu nai preluam aceste rebuturi poluante,fie centrale termice, fie masini ,etc..Meritam si noi romanii sa avem aceleasi standarde ca in UE..Iar noi romanii sa ajutam la ecoligizare cu sacrificii si cu ajutor de la stat prin subventii sau credite cu dobanzi mici sa putem achizitiona produse ecologice ,nepoluante.Solutii pentru ecologizarea mediului sunt ,doar trebuie ca cineva sa ajute populatia defavorizata cu venituri mici sa poata achizitiona produse neopluante.Care intradevar sunt mai scumpe.
    Centralele termice in condesatie nu emana gaze arse doar aburi si au un randament de 99,…% arderi de gaze (fata de cea conventionala cu randament de doar cu 70-80 %), cea ce contribuie la un mediu nepoluat si necostisitor la facturile de gaz.Eu cred ca meritam sa traim si noi intr-o tara curata si nepoluata.Asa ca …

    in loc sa oprim legea ,sa cautati solutii sa o punem toti romanii in aplicare.Va doresc mult succes dna Daciana in tot ce faceti si va doresc sanatate intregii familii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.