Community, not confinement

Astazi am organizat si gazduit la Bruxelles un eveniment dedicat drepturilor persoanelor cu dizabilitati. In pregatirea evenimentului, m-am lovit de un obstacol paradoxal: Parlamentul European, o institutie imensa, cu un buget pe masura, nu a reusit sa ne puna la dispozitie un interpret in limbajul semnelor, pentru unul dintre invitatii nostri! I-am scris deja presedintelui Martin Schulz, semnalandu-i ca aceste facilitati lipsesc chiar in Parlamentul European si cerandu-i ajutorul pentru a schimba aceasta situatie. Dar am invatat ceva cu aceasta ocazie.
Este un exemplu care poate parea neinsemnat, insa e simbolic pentru o realitate dura: indiferent de strategiile pe care le discutam, de politicile pe care le adoptam, de fondurile alocate, persoanele cu dizabilitati inca se lupta cu dificultati foarte mari in incercarea de integrare in societate si de a trai independent. Iar dificultatile exista chiar si acolo unde nimeni nu s-ar astepta.
Raportul lansat azi de Open Society Foundations vorbeste despre nevoia de dezinstitutionalizare, si in principal de alocare a fondurilor europene cu scopul de a le oferi acestor oameni sansa de a trai in comunitate, in locuinte de tip familial.
Sustin aceasta lupta si ma bucur ca, la inceputul verii, la Bucuresti, am obtinut si sprijinul ministrului Rovana Plumb pentru ca in Romania statul sa dezvolte centre pilot de ingrijire in cadrul comunitatii.

12115980_987843587945660_7502589998783354354_n

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.