Parlamentul European a decis: mai putin zahar in alimentele pentru copii

Pe 20 ianuarie, eurodeputatii au decis sa ceara Comisiei Europene sa reduca drastic limitele cantitatilor de zahar permise in alimentele pentru copii. Acest lucru a fost posibil datorita unei rezolutii initiate de Grupul Verzilor, si ma bucur ca am participat la mobilizarea unei majoritati in sprijinul sau printr-o pledoarie in fata colegilor din Grupul S&D, carora le-am explicat ca e important sa sustinem imbunatatirea acestei legislatii, in contextul crizei obezitatii. Ne-am opus astfel unei politici care s-ar fi dovedit nocive, si am cerut adaptarea acestor masuri la realitate. Sustin cu tarie ca alimentele pentru copii ar trebui sa contina cantitati cat mai mici de zahar, fiindca ne confruntam cu o criza a obezitatii infantile, care va genera o serioasa povara asupra sanatatii cetatenilor europeni in viitor.

© European Union 2016 - European Parliament
© European Union 2016 – European Parliament

Pe scurt, actul delegat privind alimentele pentru copii, propus de Comisie, stabilea o limita de 30% a energiei provenite din zahar. Limita este preluata din legislatia anterioara. Insa Organizatia Mondiala a Sanatatii a revizuit recent recomandarile sale nutritionale si sustine ca limita energiei provenite din zahar ar trebui sa fie 10%. Obiectia formulata de Grupul Verzilor urmarea sa aduca legislatia europeana in linie cu recomandarile OMS.

Data fiind amploarea pe care o are fenomenul obezitatii infantile, am argumentat in fata colegilor mei de grup ca trebuie sa folosim aceasta oportunitate pentru a contribui intr-un mod cat se poate de concret la schimbarea regulilor privind nutritia – cu impact urias pentru viitor.

Nimeni nu mai poate nega faptul ca exista o criza a obezitatii infantile care afecteaza un numar foarte mare de copii in Europa – si creeaza implicit probleme de sanatate pentru viitorii adulti. Modul cum sunt hraniti sugarii si copiii le afecteaza nu numai sanatatea, dar le modeleaza si obiceiurile alimentare pentru tot restul vietii. Cantitatile prea mari de zahar din alimentele pentru sugari si copiii de varsta mica pot duce la consum excesiv de zahar si aport prea mare de calorii, schimbari ce se pot instala pe termen lung, generand obezitate si crescand factorii de risc pentru afectiuni grave precum diabetul tip 2, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer.

Limitele stabilite in aceasta privinta pentru alimentele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica pot avea deci consecinte majore – motiv pentru care este foarte important ca ele sa fie stabilite corect.

Sunt bucuroasa ca am contribuit la efortul de a-i convinge pe colegii din S&D sa sustina aceasta rezolutie, si ca majoritatea colegilor nostri au fost de partea acesteia. Astept cu nerabdare o propunere imbunatatita din partea Comisiei!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.