O directiva pentru supravietuire

O maladie “uitata” de dezbaterea publica, desi este al cincilea tip de cancer din Europa ca numar de victime, peste 175.000 de europeni fiind diagnosticati cu aceasta boala in fiecare an. Este vorba despre cancerul de vezica urinara, care a fost si tema unei conferinte pe care am gazduit-o recent la Bruxelles.

imageConferinta, organizata impreuna cu ECPC (federatia ce reprezinta asociatiile pacientilor din toata Europa), s-a vrut un semnal catre decidentii politici, dar si catre comunitatea medicala si cea stiintifica pentru a reduce povara asupra pacientilor, in special prin masuri de preventie, dar si printr-un acces mai facil la tratamente si ingrijire de calitate.

M-am implicat – in acest eveniment si in altele dedicate bolnavilor de cancer – dintr-o convingere sincera ca e nevoie sa dedicam mai mult timp, energie si fonduri acestei categorii de bolnavi si suferintei lor. Adesea dezbatem la nesfarsit legi, regulamente si amendamente, care devin tinte abstracte, uitand ca scopul lor ar trebui sa fie acela de a face unor oameni viata mai usoara. Asemenea apeluri sunt necesare pentru a reaminti tuturor decidentilor care ar trebui sa fie tinta lor reala.

Cei care se confrunta cu aceasta afectiune sunt numerosi si adesea ignorati de programele sau campaniile de sanatate publica. Dar ceea ce mi se pare foarte important este lipsa oricarei discutii semnificative despre preventie.
Aceasta maladie afecteaza persoane care suporta in mod constant anumite conditii la locul de munca (expunerea constanta la substante chimice precum diverse tipuri de vopsea, solventi, cauciuc, unele textile etc).
Mai exact, exista studii recente care arata ca peste 20% dintre cancerele de vezica la barbati si 11% dintre cazurile ce afecteaza femei deriva din riscuri ocupationale, ce tin de conditiile de munca. Eu am cerut ca propunerea Comisiei de revizuire a directivei privind substantele cancerigene si mutagene
sa contina referiri atat la perioadele de expunere, cat si la combinatiile de substante si sa prevada formule de supraveghere a starii de sanatate a celor care lucreaza in conditii de risc, dar si acces la diagnosticare si tratament.
Din fericire, semnalul nostru pare sa fi fost auzit de Comisia Europeana, care lanseaza vineri propunerea de revizuire a acestei directive. Sper intr-o propunere serioasa si cuprinzatoare a Comisiei, care sa includa masurile absolut necesare pentru a salva viata vieti.
In acest moment, din pacate, aproape jumatate dintre europenii diagnosticati cu cancer de vezica isi pierd viata in decurs de 5 ani. Spre deosebire de alte maladii, progresele in privinta metodelor de tratament sunt mai lente, iar eforturile de preventie sunt aproape nule. Comisia are obligatia de a actiona acum pentru a reduce factorii de risc ce tin de mediul profesional.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.