Speranta, incredere, curaj

Speranta, incredere si, mai ales, curaj. Acesta a fost mesajul expozitiei pe care am organizat-o la Parlamentul European, impreuna cu European Cancer Patient Coalition (ECPC) – asociatia europeana a bolnavilor de cancer.
Tablourile expuse ii apartin lui Shirley Bianca si reflecta experienta luptei ei, in doua randuri, impotriva cancerului. Imaginile sunt aspre, intense, provocatoare; nici nu ar putea fi altfel: vorbesc despre un razboi violent cu o boala teribila. Dar vorbesc si despre puterea de a castiga acest razboi.
Cancerul nu mai e, in zilele noastre, o condamnare la moarte, in conditii de diagnostic timpuriu, tratamente inovative, terapii moderne. Cel putin asa spune experienta statelor cu sisteme de sanatate dezvoltate – un element pe care, de altfel, am tinut sa-l subliniez la vernisaj: inegalitatile in accesul la tratament si ingrijire sunt unul dintre obstacolele inca uriase cu care avem obligatia sa ne luptam prioritar in UE.
Preventia, cu accent pe stilul de viata sanatos care poate salva vieti, este o alta prioritate.
Dar aceasta expozitie e, inainte de toate, un semnal ca si supravietuitorii au nevoie de suport, pentru reintegrarea pe piata muncii, in mod special. Masurile destinate lor trebuie sa intre in atentia institutiilor europene, pentru a le oferi sansa regasirii normalitatii.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.