Un studiu realizat recent de Cancer Research UK in mai multe scoli din Marea Britanie arata ca reclamele la alimente nesanatoase atrag atentia copiilor. Acestia nu numai ca le retin si se amuza de ele, dar sunt imediat atrasi de produsele promovate si incearca sa-si convinga parintii sa le cumpere, de foarte multe ori reusind acest lucru. Reclamele care au umor si cele care folosesc celebritati sunt preferatele lor.
Dar cel mai interesant aspect al cercetarii, dincolo de concluziile bine argumentate ale expertilor, sunt chiar afirmatiile copiilor, care isi explica, sinceri si plini de candoare, motivatiile.
- Despre dorinta imediata de a avea „bunatatile” din clipurile TV: „Nu ma gandesc de obicei la dulciuri, dar cand vad dulciuri (la TV) pur si simplu le vreau!”
- Despre senzatia de foame indusa de reclame: „Te fac sa-ti fie foame, fiindca te gandesti…. cand vezi ceva gustos la TV te face sa te gandesti „Mama, ce as vreau si eu” si pe urma cand poti, iti iei si tu”
- Despre suprematia atractiei fast-food fata de alimentele sanatoase: „Poti sa mananci un fruct, dar pe urma vezi reclama, si arunci fructul la gunoi, si ii ceri mamei bani, si alergi la magazin sa-ti cumperi”
- Despre senzatia de bine asociata in reclame cu alimentele prezentate: „Te face sa te simti fericit si bucuros, si te face sa vrei si tu sa incerci, fiindca tipul din reclama danseaza fiindca a mancat si i s-a parut foarte bun”
- Despre rolul celebritatilor in procesul de convingere: „In reclama spune ca fotbalistilor le place, si atunci trebuie sa-ti iei si tu fiindca ei au mancat si le-a placut”
Daca cineva avea dubii cu privire la efectul extrem de precis al reclamelor asupra copiilor, aceste fraze – si multe altele similare, citate in studiu – au rolul de a risipi orice indoieli. Atentie, este vorba despre reclamele difuzate in timpul serii, atunci cand familia se reuneste in fata televizorului inainte de ora de culcare a celor mici – iar acestia vad si aud, nefiltrat, o cantitate mare de mesaje publicitare.
Cum se coreleaza acest volum de publicitate cu obiceiurile lor alimentare demonstreaza o alta cercetare, lansata tot de putin timp.
Expunerea intensa a copiilor la promovarea alimentelor si bauturilor nesanatoase ii determina sa manance mai mult si sa fie atrasi de junk-food, arata un alt studiu recent, realizat de Universitatea McMaster din Canada, care a analizat date despre preferintele culinare ale unui numar de 6000 de copii. Promovarea include nu numai reclamele TV, dar si ambalajul (prin folosirea de logo-uri sau de personaje in genul super-eroilor) sau reclamele difuzate pe internet.
Cercetatorii au putut demonstra ca, atunci cand cei mici sunt sub influenta reclamelor, consumul lor de alimente nesanatoase creste semnificativ.
Acest efect este cu atat mai puternic cu cat copiii sunt mai mici. Studiul sugereaza ca amplificarea fenomenului obezitatii coincide cu cresteri ale bugetelor alocate de companiile din industria alimentara pentru marketingul destinat copiilor si tinerilor. Produsele nesanatoase sunt prezentate in peste 80% dintre reclamele la alimente difuzate la TV in Canada, SUA si Germania.
Datele sunt tot mai clare. Copiii sunt „iradiati” constant de reclame fascinante care le vand „bunatati” nocive. Ei nu au, evident, capacitatea de a filtra informatia sau de a intelege ca unele alimente le fac rau – cu atat mai mult cu cat sunt prezentate atat de frumos la TV, adesea acompaniate si de stampila suprema – asocierea cu o celebritate sau un erou preferat.
Avem doua arme posibile la dispozitie: educatia (le explicam ce le face rau) si reducerea expunerii (facem in asa fel incat ei sa vada cat mai putine astfel de reclame).
Inutil de adaugat ca progresele pe ambele directii sunt deocamdata deosebit de lente.