Un posibil pas catre un viitor mai sanatos

Am fost desemnata raportoare a grupului socialist din Parlamentul European pentru imbunatatirea unei legislatii ce poate proteja copiii de publicitatea la alimentele nesanatoase.
Mai exact, e vorba de revizuirea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale, la care contribuie si Comisia de Sanatate publica, printr-un aviz.
E o directiva importanta, cu aplicabilitate larga, dar exista un aspect anume care ma intereseaza inainte de orice. Este una dintre cele mai bune ocaziipe care le avem, la nivelul institutiilor europene, de a adopta reguli care imbunatatesc sanatatea copiilor nostri, protejandu-i de acest pericol real: reclamele agresive la produsele junk food, cu niveluri ridicate de zahar, grasimi, sare, al caror consum in exces duce la obezitate si la toate problemele de sanatate asociate.
Cred in creativitate si in libertatea de expresie. Insa multe studii (unele despre care am scris si eu pe blog, pe Facebook sau pe Twitter) demonstreaza cat de sensibili si receptivi sunt cei mici la aceste reclame, care asociaza alimentele nesanatoase cu personajele lor preferate, cu eroii lor, cu stari de bine si cu recomandari de la celebritati pe care ei le admira. Iar copiii nu au discernamant, nu au capacitatea de a rezista acestor tentative de manipulare, si ajung sa-si doreasca exact acele alimente care, in timp, le fac rau.
Dincolo de aceste studii, sunt mama si stiu exact cum arata reactia unui copil care vede o reclama convingatoare si simpatica la chipsuri, biscuiti sau bauturi dulci; iar reclame la morcovi ori fructe de padure nu promoveaza nimeni la televizor…14358806_1202030996526917_9217052466502825709_n
Cea mai buna solutie, in afara unei educatii despre hrana de la varste mici, este sa-i protejam de aceste reclame. Nu doar in timpul emisiunilor pentru copii, ci si in perioadele cand se uita la TV impreuna cu toata familia.
Sper ca munca noastra in Comisia de Sanatate pe acest subiect sa se regaseasca in raportul final pe aceasta tema, realizat de Comisia de Cultura, si sa reusim impreuna sa perfectionam aceasta legislatie – un proces extrem de complicat, de altfel.
Ceea ce trebuie sa inteleaga toata lumea e ca in joc se afla ceva mult mai important decat profiturile unor companii: sanatatea copiilor si implicit a generatiilor viitoare; functionarea sistemelor de sanatate europene; insusi viitorul nostru.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.