Initiativa pentru suferinzii de afectiuni neurologice

Declaratie scrisa referitoare la accesul la locuri de munca al persoanelor care sufera de afectiuni neurologice sau de dureri cronice

1. Afectiunile creierului si durerile cronice reprezinta doua dintre principalele cauze ale concediilor medicale pe termen lung, iar impactul lor este din ce in ce mai puternic in contextul imbatranirii populatiei active a Europei.

2. Au fost adoptate pe scara larga bune practici in ceea ce priveste masurile menite sa le permita persoanelor care sufera de afectiuni cronice sa isi pastreze locul de munca si sa se reintegreze pe piata muncii.

3. Integrarea pe piata muncii a persoanelor care sufera de afectiuni cronice cum sunt cele mentionate mai sus prezinta avantaje din punct de vedere socio-economic.

4. I se solicita, prin urmare, Comisiei, sa utilizeze recomandarile specifice fiecarei tari elaborate in contextul semestrului european cu scopul de a incuraja statele membre sa puna in aplicare masuri eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru a le permite persoanelor vizate sa isi pastreze locurile de munca si pentru a asigura reabilitarea si reintegrarea acestora pe piata muncii.

5. I se solicita, prin urmare, Comisiei (DG SANTE, DG EMPL, DG REGIO si DG ECFIN) sa contribuie la eforturile depuse in vederea consolidarii si punerii in aplicare consecvente a legislatiei UE menite sa asigure accesul egal la locuri de munca al persoanelor care sufera de afectiuni neurologice sau de dureri cronice.

6. Comisia este invitata ca, in stransa cooperare cu statele membre, sa depuna eforturi, impreuna cu partenerii sociali relevanti, pentru a clarifica drepturile pacientilor, a scoate in evidenta initiativele de adaptare a conditiilor de munca si de reintegrare pe piata muncii care s-au bucurat de succes – un exemplu fiind programul de lucru flexibil – si a promova utilizarea Fondului social european pentru astfel de actiuni.

7. Comisia si Consiliul sunt invitate sa incurajeze statele membre sa recunoasca faptul ca diagnosticarea timpurie si precisa si tratamentul si gestiunea corespunzatoare sunt necesare pentru a permite lucratorilor care sufera de aceste afectiuni cronice sa beneficieze de oportunitati echitabile de incadrare in munca.

8. Prezenta declaratie, insotita de numele semnatarilor, se transmite Consiliului si Comisiei.

INITIATORI:

Marian Harkin (ALDE), Jeroen Lenaers (PPE), Daciana Octavia Sârbu (S&D), Jean Lambert (Verts/ALE), Ivo Vajgl (ALDE), Glenis Willmott (S&D), Biljana Borzan (S&D), Jana Žitňanská (ECR), José Blanco López (S&D), Eva Kaili (S&D), Jutta Steinruck (S&D), Elena Gentile (S&D), Heinz K. Becker (PPE), Brian Hayes (PPE), Roberta Metsola (PPE), Miroslav Mikolášik (PPE), Sirpa Pietikäinen (PPE), Sofia Ribeiro (PPE), Bogdan Brunon Wenta (PPE), Cristian-Silviu Buşoi (PPE), Karin Kadenbach (S&D), Merja Kyllönen (GUE/NGL)

(text preluat de pe site-ul oficial al Parlamentului European)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.