Parlamentul European a adoptat rezolutia care cere limitarea obligatorie a grasimilor trans din alimentele procesate

(COMUNICAT DE PRESA, 26 octombrie 2016)

Grasimile trans se gasesc in componenta multor alimente procesate, desi sunt un factor de risc pentru bolile de inima. Nu este normal ca alimente consumate zi de zi de cetatenii europeni sa le puna sanatatea in pericol, iar Comisia Europeana are obligatia sa stabileasca standarde mult mai clare in acest sens, avertizeaza eurodeputata Daciana Sârbu, care este unul dintre coautorii unei propuneri votate azi de plenul Parlamentului European pentru imbunatatirea produselor alimentare. Rezolutia cere Comisiei Europene sa impuna limitarea obligatorie a grasimilor trans din alimentele procesate.

„Consumul excesiv de grasimi trans creste riscul bolilor de inima. Nu este un fapt cunoscut de toata lumea, motiv pentru care multi oameni aleg frecvent produse ce contin aceste grasimi fara sa-si dea seama ca isi fac rau. Este iresponsabil ca in Uniunea Europeana nu avem legislatie care sa protejeze oamenii de acest pericol. Prin rezolutia noastra, am tras un semnal de alarma si am adresat totodata un apel foarte serios Comisiei Europene. Acum Comisia nu mai are nicio scuza si are obligatia sa actioneze cat mai curând, pentru a salva vieti”, arata eurodeputata.

Exista precedentul Danemarcei, unde in urma impunerii unor asemenea limite, impactul bolilor cardiovasculare a fost diminuat, scazand rata mortalitatii cauzate de aceste afectiuni. Exemplul trebuie urmat la nivelul intregii Uniuni Europene, considera Daciana Sârbu:

„Avem un pericol recunoscut si avem la dispozitie instrumente pentru a-l combate. Solutia este simpla: mai putine grasimi trans in alimentele care ajung zilnic pe masa cetatenilor europeni. Iar Comisia Europeana poate si trebuie sa-si asume aceasta decizie„.

Eurodeputata Daciana Sârbu este unul dintre initiatorii rezolutiei. Documentul, adoptat azi la Strasbourg cu o majoritate de 586 de voturi, solicita ca, in cel mai scurt timp, sa fie introduse limite obligatorii, pentru a facilita reducerea consumului de grasimi trans in rândul populatiei. Mai mult, eurodeputatii considera ca e necesara colaborarea Comisiei cu industria alimentara pentru reformularea alimentelor, in sensul producerii unor versiuni mai sanatoase ale acestora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.