O suferinta ignorata

Young hand holding old hand

Peste 70 de mii de romani sunt diagnosticati cu boala Parkinson, potrivit cifrelor disponibile public. Se vorbeste rar despre ei. Cu siguranta insa numarul celor afectati de aceasta maladie e considerabil mai mare, fiindca e foarte probabil ca multi dintre cei suferinzi nu reusesc sa ajunga la un medic specialist. Impactul bolii e dureros si pentru familii.

Stiind cat de dificila e situatia in Romania cu accesul la ingrijire medicala specializata, dar si la tratamente si medicamente, am vrut sa atrag atentia Comisiei Europene asupra subiectului. Un bolnav afectat de boala Parkinson in Romania are, in acest moment, sanse mult mai mici de a primi ingrijire de cea mai buna calitate fata de un bolnav dintr-un stat dezvoltat precum Franta, Olanda sau Germania, de exemplu.

De ce?

Fiindca nu avem suficient personal medical, fiindca (din cauza lipsei de infrastructura medicala, dar si a obisnuintei controalelor medicale preventive) boala e descoperita foarte tarziu, fiindca tratamentele inovative (inclusiv interventiile chirurgicale) sunt foarte scumpe. Mai mult, specialistii spun ca boala e puternic individualizata – ceea ce inseamna ca si tratamentele trebuie sa fie individualizate pentru a fi eficiente; de la descoperirea bolii, tratamentul trebuie urmat pentru tot restul vietii.

Vreau sa aflu ce face Comisia Europeana pentru a reduce inegalitatile in tratamentul bolnavilor de Parkinson intre statele membre, mai ales ca estimarile arata ca, pana in 2030, numarul bolnavilor la nivel european (1.2 milioane in prezent) se va dubla.

Un alt semnal pe care l-am transmis e legat de discriminarea la locul de munca – o problema cu care se confrunta adesea pacientii aflati in stadiu avansat. Pe acest subiect al discriminarii si al accesului dificil pe piata muncii am initiat recent, alaturi de mai multi colegi, si o declaratie scrisa, care ii vizeaza pe toti cei afectati de suferinte neurologice (de la Alzheimer si scleroza multipla pana la durerea cronica). Respectarea drepturilor pacientilor, adaptarea conditiilor de munca la situatia lor, eforturile de reintegrare pe piata muncii sunt conditii obligatorii pentru a le garanta acestora conditii echitabile de a-si gasi si pastra locuri de munca si de a avea, astfel, sansa unei vieti normale.

Imbatranirea populatiei va insemna ca aceste boli vor avea un impact tot mai puternic in Europa, iar el se va resimti nu doar la nivel social, ci si economic. E important sa fim pregatiti pentru acest impact, si Comisia Europeana trebuie sa aiba deja raspunsuri si propuneri de politici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.