Eurodeputata Daciana Sârbu a sustinut la Strasbourg introducerea mai rapida pe piata a pesticidelor cu risc redus, pentru protejarea sanatatii si a mediului

COMUNICAT DE PRESA

Parlamentul European a adoptat astazi o rezolutie prin care a cerut Comisiei Europene si statelor membre sa faciliteze introducerea pe piata a pesticidelor cu risc redus, inclusiv a celor biologice, pentru protejarea mai buna pe termen lung a mediului si a sanatatii. Accesibilitatea pesticidelor cu risc redus ar fi o masura de sprijin inclusiv pentru producatorii bio, care in continuare se confrunta cu dificultati in obtinerea banilor europeni, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu in cadrul dezbaterii pe marginea acestei rezolutii, ce a avut loc in plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

“Avem nevoie de cercetari mai detaliate in privinta pesticidelor cu risc redus si de proceduri mai bune de aprobare a acestora, pentru a le pune pe piata. Procedurile actuale sunt prea lente, obligandu-i pe fermieri sa recurga la pesticidele conventionale, cu toate riscurile implicite pentru sanatate si pentru mediu.
Solutiile alternative, inclusiv produsele fitosanitare de origine biologica si alte metode biologice de control, ar putea sprijini si fermierii ce produc bio”, a aratat eurodeputata.
“Foarte multi producatori bio inca au dificultati mari in a accesa fonduri europene, din cauze ce tin de proceduri in continuare complicate. Accesibilitatea pesticidelor cu risc redus ar fi o masura indirecta de suport ce le-ar aduce avantaje si acestora, dar si consumatorilor”, a subliniat Daciana Sârbu, care este vicepresedinta a Comisiei de Mediu si Sanatate publica, activand si in Comisia de Agricultura a forului legislativ european.

Eurodeputata social-democrata a citat in interventia sa prognoze ale expertilor care indica o crestere a cererii de alimente in plan global, in paralel cu accentuarea concurentei pentru suprafete arabile si cu alte amenintari la adresa acestora, precum schimbarile in cantitatile de precipitatii sau impactul mai pronuntat al daunatorilor.
Folosirea produselor fitosanitare conventionale face din ce in ce mai mult obiectul dezbaterilor publice, din cauza riscurilor potentiale pe care acestea le prezinta pentru sanatatea oamenilor si a animalelor si pentru mediu, se precizeaza in textul rezolutiei.
“Produsele fitosanitare cu risc redus de origine biologica pot fi o alternativa viabila la produsele fitosanitare conventionale”, iar “agricultorii trebuie sa dispuna de un set mai mare de instrumente pentru a-si proteja culturile si pentru a decide ce masura le va proteja culturile in cel mai bun si sustenabil mod”, precizeaza documentul adoptat miercuri de plenul PE, care “invita Comisia si statele membre sa accelereze evaluarea, autorizarea, inregistrarea si monitorizarea utilizarii produselor fitosanitare cu risc redus de origine biologica, mentinand, in acelasi timp, evaluarea riscurilor la un nivel ridicat”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.