Cele 5 scenarii ale presedintelui Juncker

Orice discutie despre doua sau mai multe niveluri de integrare (fie ele “viteze” sau “cercuri concentrice”) nu va face decat sa contribuie la slabirea decisiva a proiectului european. A crea mai multe “uniuni” mai mici in interiorul UE ar echivala, pur si simplu, cu o noua divizare a Europei, ceea ce nu ar aduce un viitor mai bun, ci un viitor separat.

Da, avem nevoie de o analiza temeinica asupra viitorului UE, dar trebuie sa pastram Uniunea intacta, impreuna cu principiile sale. Toti cetatenii UE sunt egali si trebuie sa ramana egali!

Exista in propunerile anuntate de presedintele Juncker scenarii care ar putea dezavantaja in mod explicit Romania – precum inacceptabilul scenariu 3, ce ar putea crea de facto doua Uniuni separate – una privilegiata, integrata si solidara, a doua – formata din „atomi liberi” care invariabil ar ramane in urma si ai carei cetateni ar avea mai putine drepturi.

Este ingrijorator insa faptul ca este luat in calcul, de unele grupuri politice, inclusiv un alt scenariu (al patrulea) care ar putea semnifica, potrivit textului Comisiei, o renuntare la politici comune in domenii extrem de importante precum dezvoltarea regionala si sanatatea publica, dar si standarde minimale (si nu detaliate) in domeniul mediului sau protectiei consumatorilor. Dezvoltarea regionala da substanta Uniunii prin faptul ca actioneaza direct pentru reducerea decalajelor, iar politicile pentru care muncim impreuna in domeniul sanatatii publice si mediului contribuie enorm la calitatea vietii si siguranta pe care le credeam definitorii pentru Uniunea Europeana.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.