Eurodeputata Daciana Sârbu prezinta politicile anti-obezitate ale Parlamentului European la conferinta Coalitiei Impotriva Obezitatii de la Varsovia

COMUNICAT DE PRESA

Obezitatea este cea mai importanta provocare a secolului 21 in domeniul sanatatii publice, alaturi de imbatranirea populatiei, subliniaza Coalitia Impotriva Obezitatii, o retea europeana de organizatii si institutii, care gazduieste astazi la Varsovia conferinta “Epidemia de obezitate – provocari pentru Europa Centrala si de Est. Pacientii, expertii, sistemul”, reunind reprezentanti ai institutiilor UE si ai statelor central si est-europene. Eurodeputata Daciana Sârbu a fost invitata sa sustina o alocutiune despre politicile adoptate de Parlamentul European in lupta impotriva obezitatii in UE. Comisarul European pentru Sanatate Vytenis Andriukaitis a fost invitat sa reprezinte Comisia Europeana.

Sunt onorata sa particip la un eveniment care trateaza cu maxima seriozitate impactul acestui fenomen foarte grav si tot mai dificil de gestionat, mai ales ca adesea, institutiile europene sau cele din statele membre aleg sa ignore sau sa treaca in plan secund aceasta prioritate de sanatate publica.

Voi prezenta masurile si programele adoptate deocamdata la nivelul Parlamentului European, insa trebuie sa afirm ca politicile europene sunt insuficiente, slab finantate si incorect calibrate pentru amploarea curenta si prognozata pentru viitor a acestui fenomen. Uniunea Europeana nu actioneaza suficient, nici pentru preventie (prin campanii de informare si educatie nutritionala), nici pentru a face alimentele sanatoase mai accesibile, nici pentru sprijinirea celor care sufera deja de obezitate.

Copiii sunt, in viziunea mea, cea mai mare victima, deoarece ei cresc intr-un mediu dominat de optiuni nesanatoase si deprind obiceiuri nocive de la cele mai mici varste, pastrandu-le apoi si in viata de adult”, subliniaza Daciana Sârbu.

Conferinta “The obesity epidemic – challenges for Central and Eastern Europe. The patients, the professionals, the system” are ca obiectiv initierea unei discutii sistemice despre obezitate si dezvoltarea de solutii anti-obezitate eficiente pentru Polonia si tarile central si est-europene. La conferinta vor participa si reprezentanti ai ministerelor Sanatatii din tari central si est-europene (Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Ungaria), experti si reprezentanti ai asociatiilor pacientilor. Polonia va fi reprezentata de Ministrul Sanatatii, Konstanty Radziwiłł, precum si de alti oficiali din domeniul sanatatii.

Conferinta va include prezentari despre costurile economice ale obezitatii, despre costurile sociale din perspectiva celor deja afectati, precum si adoptarea unor recomandari strategice si practice pentru statele din aceasta regiune.

Coalitia Impotriva Obezitatii (Coalition Against Obesity) are ca misiune initierea de dezbateri si dezvoltarea de solutii in domeniul tratamentelor impotriva obezitatii, precum si reducerea decalajelor in termeni de tratament la care au acces cetatenii din tarile central si est-europene fata de cei din Vestul Europei.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.