Declaratia de la Roma

Logo-Rome-Treaties-60Summit-ul de la Roma ar fi trebuit sa fie un moment care sa marcheze realizarile Uniunii Europene si sa fixeze reperele viitorului nostru comun. Era si primul moment in care liderii statelor UE puteau transmite un semnal clar fata de cele 5 variante de viitor propuse recent de seful Comisiei Europene.

Din pacate, Declaratia adoptata la Roma nu respinge ideea Europei cu mai multe viteze, care poate ascunde multe pericole pentru tara noastra. Din punctul meu de vedere, o Europa care admite „intensitate si ritmuri diferite” ale actiunii comune nu este o Europa unita si solidara. Iar solidaritatea este singurul principiu care ne poate face mai puternici, pentru a putea rezista tuturor dificultatilor din prezent.

Pana acum, scopul Uniunii erau tocmai armonizarea tuturor „vitezelor” nationale, tendinta catre o dezvoltare cat mai uniforma care sa creeze aceleasi sanse pentru toti. Acum, a accepta vitezele diferite ca pe un scop in sine va aduce fragmentare.

Am sperat ca mesajul acestui summit sa fie despre unitatea Europei, nu despre grade diferite de integrare. A rezultat un mesaj interpretabil, pe care fortele populiste il vor exploata pentru a sugera slabiciune si lipsa de hotarare.

Sper ca pozitia Romaniei in cadrul acestei negocieri sa fie una inteleapta, bine intemeiata si care sa urmareasca interesele cetatenilor pe termen lung. Ar fi fost binevenita o discutie transparenta inainte de cristalizarea acestei pozitii, pentru ca deciziile privind viitorul tarii noastre in UE sunt cruciale si ne privesc pe toti.

(declaratie acordata publicatiei BURSA)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.