Hrana sanatoasa

Alimentele „fara gluten” pot creste riscul obezitatii infantile – studiu european

Consumatorii sunt indusi in eroare de alimentele fara gluten, iar expertii recomanda reformularea acestor produse, prin folosirea unor ingrediente mai sanatoase, pentru a asigura o alimentatie sanatoasa a copiilor. Este concluzia unui studiu lansat ieri la Congresul Societatii Europene de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica. Studiul subliniaza ca alimentele „fara gluten” (gluten-free) au un continut caloric semnificativ mai mare, in schimb multe dintre aceste produse (in special tipuri de paine, paste, pizza si faina) pot contine de trei ori mai putine proteine comparativ cu produsele similare care includ gluten.

Specialistii avertizeaza ca aceste dezechilibre pot afecta cresterea copiilor si pot amplifica riscul obezitatii infantile.

Studiul a analizat 654 de produse fara gluten, comparate cu 655 de produse ce contin gluten, descoperind ca:

–       Painea fara gluten are un continut semnificativ mai mare de lipide si acizi grasi saturati

–       Pastele fara gluten au un continut semnificativ mai mic de zahar si proteine

–       Biscuitii fara gluten au un continut semnificativ mai mic de proteine si mai mare de lipide.

Consumatorii nu cunosc aceste diferente din cauza etichetarii care nu include suficiente informatii nutritionale.

„Fara gluten” nu inseamna automat „sanatos, iar oamenii trebuie sa stie acest lucru, spune Dr Naveed Sattar, profesor la University of Glasgow.

Autorii studiului mi-au cerut opinia despre legislatia europeana privind etichetarea alimentelor si am afirmat ca, din pacate, in acest moment oamenii nu au suficiente surse de informare in legatura cu ceea ce consuma si nu pot face comparatii intre produsele cu si fara gluten, deoarece unele alimente nu au obligatia de a fi etichetate.

Mai precis, alimentele care nu sunt preambalate, precum painea sau pizza fara gluten, nu au, evident, aceeasi obligatie legata de etichetare. In aceste cazuri, consumatorii nu au de unde sa stie detalii legate de compozitia alimentelor si nu le pot compara pentru a afla diferentele nutritionale care ar putea avea un impact semnificativ asupra sanatatii. Chiar si atunci cand au acces la informatiile respective, ele sunt dificil de citit si interpretat.

Am sustinut intotdeauna sistemul de etichetare tip „semafor”, care i-ar ajuta pe consumatori sa compare cu usurinta produsele in ce priveste componentele importante, precum proteinele, grasimile sau zaharul.

Unul dintre cercetatorii principali care au realizat studiului, Dr Sandra Martínez –Barona, spune ca detaliile nutritionale de pe eticheta alimentelor fara gluten ar trebui sa fie mai clare: „Atunci cand valorile nutritionale ale produselor fara gluten difera semnificativ de corespondentele lor cu gluten, cum ar fi in cazul nivelurilor mai mari de grasimi saturate, eticheta ar trebui sa indice clar acest lucru, pentru ca pacientii sau parintii sa poata lua decizii informate. Consumatorii ar trebui, de asemenea, sa fie sprijiniti sa inteleaga informatiile despre compozitia produselor din punct de vedere nutritional, in ambele tipuri de produse, pentru a putea cumpara pe baza unor informatii corecte, ajutandu-i astfel sa aiba o alimentatie sanatoasa”.

Din pacate, o masura care i-ar fi putut ajuta pe oameni – etichetarea tip semafor (prin care valorile ridicate, medii sau scazute de sare, zahar si grasimi ar fi fost semnalate prin culorile rosu, galben si verde) a fost respinsa la nivelul UE, iar campaniile de educatie nutritionala nu sunt considerate o prioritate.

image.png

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s