Traditiile romanesti merita respectate si recunoscute. Scrisoare catre designerul Tory Burch

 

E foarte bine ca portul nostru popular inspira creatori de nivel inalt. Este insa foarte important ca aceasta inspiratie sa fie asumata deschis, din respect pentru cultura unui popor.

Romanii isi privesc traditiile cu mandrie si considera ca valoarea si semnificatia lor merita sa fie onorate si recunoscute, in special atunci cand ofera forta creativa unui designer important. I-am transmis acest lucru, prin intermediul unei scrisori, designerului vestimentar Tory Burch, pe care am invitat-o in Romania ca sa descopere si sa cunoasca mai bine cultura si traditiile noastre populare.

I-am adresat solicitarea sa-si asume explicit influenta costumelor populare romanesti si sa mentioneze deschis aceasta sursa de inspiratie in intreaga promovare publica a colectiei sale. Ar fi nu doar un act de corectitudine, ci si un gest de apreciere si respect pentru o cultura care deja a ajutat-o in munca de creatie.

I-am mai spus si ca, in opinia mea, experienta de a explora traditiile noastre si portul popular din diferite regiuni ale tarii ar putea fi una benefica si, in plus, expertii nostri in cultura si traditiile populare romanesti sau expozitiile de arta populara ar putea s-o ajute sa inteleaga mai bine identitatea noastra si, de ce nu, ii pot oferi inspiratie pentru creatii viitoare – desigur, inspiratie asumata deschis.

Sunt convinsa ca, daca ar explora Romania, nu ar mai uita ulterior sa mentioneze ca a inspirat-o.

blue-flowers-944830_1920

MAI JOS, TEXTUL INTEGRAL AL SCRISORII

Stimata doamna Burch,

M-am bucurat sa aflu ca portul traditional romanesc v-a servit drept inspiratie in ultima perioada.

Recent ati creat o haina foarte asemanatoare cu un vesmant traditional romanesc expus la Metropolitan Museum of Art in New York, insa multi romani au fost ofensati de faptul ca nu ati mentionat sursa de inspiratie pentru aceasta creatie. Daca ati fi mentionat ca o haina traditionala romaneasca v-a inspirat sa creati o piesa vestimentara contemporana, sunt convinsa ca multi romani s-ar fi simtit mandri de faptul ca un element din cultura lor a impresionat un designer de moda celebru. Nu ati facut acest lucru, si suntem dezamagiti. Romanii isi privesc traditiile cu mandrie si considera ca valoarea si semnificatia lor merita sa fie onorate si recunoscute, in special atunci cand ofera forta creativa unui designer atat de important.

De aceea, v-as fi recunoscatoare daca ati fi de acord sa va asumati influenta costumelor populare romanesti si sa mentionati deschis sursa dvs de inspiratie in intreaga promovare publica a colectiei dvs. Ar fi nu doar un act de corectitudine, ci si un gest de apreciere si respect pentru o cultura care deja v-a ajutat in munca dvs de creatie.

De asemenea, am placerea sa va invit in Romania ca sa descoperiti bogatia culturii noastre si pentru a va familiariza cu motivele populare pe care pareti ca le apreciati deja.

Am convingerea ca experienta de a explora traditiile noastre si portul popular din diferite regiuni ale tarii ar fi una benefica pentru dvs si m-as bucura sa va prezint o parte din ele, daca imi veti accepta invitatia. Experti in cultura si traditiile populare romanesti, precum si expozitii de arta populara va pot ajuta sa intelegeti mai bine identitatea noastra si, de ce nu, va pot oferi inspiratie pentru creatii viitoare – desigur, inspiratie asumata deschis.

 

Cu sinceritate,

Daciana Sarbu,

Eurodeputata din Romania

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.