Bruxelles/Strasbourg

Mierea si sectorul apicol. Oportunitati si amenintari

bee-170551_1920Uniunea Europeana este al doilea producator mondial de miere (dupa China), iar Romania e statul UE cu cea mai mare productie de miere, conform datelor din 2015 (producatorii spun ca 2016 nu a fost un an la fel de bun). Presa europeana arata ca, pentru perioada 2017-2019, Romaniei i-au fost alocate peste 10% din fondurile europene destinate apiculturii. Avem miere de calitate, pe care o exportam cu succes. Ne construim incet un renume pe piata europeana.

Si totusi, apar periodic in presa de la noi informatii despre cazuri de miere contrafacuta, falsificata, diluata, colorata sau modificata in diverse moduri. E usor sa fii indus in eroare, fiindca nu ai cum sa verifici compozitia produsului si trebuie sa te bazezi pe buna credinta a producatorului.

Nu doar la noi apar astfel de probleme. Mai mult, sunt cazuri in care chiar eticheta precizeaza ca in continutul produsului exista si alte ingrediente; de exemplu, un borcan de miere apare cu un continut de doar 30% miere, restul fiind glucoza, zahar si alte extracte, produsul fiind vandut insa sub numele de… miere. Evident, consumatorul e derutat de termenul de pe eticheta.

Cum venim in ajutorul consumatorilor? Cum facem sa protejam un produs atat de natural si de benefic? Cum sprijinim producatorii onesti, mai ales in conditiile in care cererea in Europa este in crestere?

Am adresat Comisiei Europene o interpelare pe aceasta tema, incercand sa aflu cum garanteaza aceasta institutie faptul ca mierea pusa pe piata europeana nu este contrafacuta si cum intelege sa apere drepturile consumatorilor confruntati cu astfel de tentative.

In opinia mea, ar trebui interzisa orice comercializare sub numele de “miere” a produselor care contin doar un mic procent de miere propriu-zisa.

Falsificarea nu este insa singura amenintare la adresa acestui produs. Exista o ampla discutie despre efectul negativ al pesticidelor din categoria neonicotinoide asupra albinelor. Cred ca e nevoie de decizii foarte bine fundamentate, pentru un impact pozitiv pe termen lung si pentru sanatatea oamenilor, si pentru mediu, si pentru economie. Chiar daca un astfel de echilibru pare uneori imposibil.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s