“Intr-o Europa a egalitatii, nu trebuie sa existe cetateni de rang secund”

31666058213_2bb8cee379_k (1)In discursul despre starea Uniunii, presedintele Comisiei Europene a transmis un semnal puternic despre egalitatea consumatorilor pe piata unica a Uniunii Europene. “Intr-o Europa a egalitatii, nu trebuie sa existe cetateni de rang secund”, a afirmat Jean-Claude Juncker, intr-un mesaj care reprezinta cea mai vizibila recunoastere a problemei dublului standard in calitatea alimentelor in Est fata de Vestul Europei.
Inca de anul trecut, am fost una dintre primele voci prin care acest subiect a capatat vizibilitate la Bruxelles. Am interpelat Consiliul, am organizat o dezbatere la Parlamentul European, am participat la o reuniune CESE unde am prezentat problema. La inceput, exista foarte multa reticenta la nivelul institutiilor europene. Ma bucur ca ultimele luni au insemnat patrunderea treptata a temei pe agenda acestora si ca astazi, gravitatea si importanta ei sunt admise la cel mai inalt nivel.
Astept insa solutii concrete din partea Comisiei. Fara un plan clar de actiuni care sa indrepte situatia si sa ofere protectie consumatorilor din tarile estice, nimic nu se va schimba de la sine. A lasa rezolvarea la latitudinea producatorilor sau – cum sugera recent comisarul Jourova – a miza pe presiunea exercitata de consumatori ar echivala cu o deresponsabilizare inacceptabila. Comisia este datoare sa se asigure ca drepturile cetatenilor sunt respectate!
Ieri presa europeana vorbea despre o posibila finantare, in valoare de un milion de euro, de la Comisie, pentru o metodologie unica de testare a calitatii produselor, care sa fie pusa la dispozitia autoritatilor din statele membre. Este una dintre solutiile pe care le-am propus si eu – compararea calitatii produselor sub coordonare europeana ar insemna eliminarea oricaror elemente de subiectivism si certificarea, dincolo de orice dubiu, a acelor diferente care trebuie eliminate. Sper ca acest plan sa devina realitate.
Ce facem insa mai departe? Comisia trebuie sa vina rapid cu un plan complet. Altfel, discursul de astazi despre egalitatea consumatorilor va ramane doar asta – un discurs frumos.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.