agricultura · sanatate publica

Lectiile scandalului Fipronil

food safety

Scandalul contaminarii oualor cu Fipronil si impactul sau amplu ridica doua categorii de probleme, in afara unei obligatorii imbunatatiri a sistemului de alerta interna privind siguranta alimentara.

Prima prioritate este nevoia clara de a investiga modul in care sunt folosite insecticidele si produsele de protectie a plantelor in general in domeniul producerii alimentelor. In ce masura putem fi siguri ca astfel de substante nu au fost folosite ilegal, pe teritoriul UE, si in procesul de obtinere a altor alimente esentiale precum carnea, laptele si produsele lactate etc? Controale ale modului de utilizare a acestor substante sau masuri precum inasprirea unor reguli de achizitionare pot preveni viitoare cazuri de contaminare a unor alimente cu substante chimice periculoase, contribuind major la protejarea sanatatii cetatenilor.

Cealalta prioritate este nevoia de a reconstrui increderea consumatorilor din UE in producatorii de alimente. Cateva cazuri de frauda au afectat major un sector al industriei alimentare; vorbim de costuri economice suportate de producatori nevinovati, precum si de confuzie si suspiciune la nivelul consumatorilor, care nu mai stiu ce produse sunt sigure. Comisia are responsabilitatea de a ajuta producatorii de alimente si fermierii europeni sa-si reconstruiasca relatia de incredere cu cetatenii.

Aceste doua prioritati sunt, bineinteles, conectate. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s