Rolul alimentației în tratamentul împotriva cancerului, discutat la Bruxelles la dezbaterea găzduită de eurodeputata Daciana Sârbu

Nutriția este o componentă crucială a tratamentului împotriva cancerului, precum și a procesului de reabilitare, deoarece poate ajuta organismul în lupta cu boala; tocmai de aceea, e nevoie de colaborare mai strânsă între oncologi și nutriționiști, precum și de crearea unor ghiduri cu informații practice care să poată fi utilizate de pacienți și de personalul medical. Acesta a fost mesajul central transmis în cadrul evenimentului găzduit joi la Parlamentul European de eurodeputata Daciana Sârbu și organizat în colaborare cu ECPC – Coaliția Europeană a Pacienților bolnavi de Cancer.

 

„Când discutăm despre problemele bolnavilor de cancer, ne concentrăm în mod firesc pe aspecte precum nevoia de tratamente inovative, inegalitățile care se înregistrează între țările UE în accesul bolnavilor la îngrijire de calitate, suportul insuficient pentru familiile acestora. Problema nutriției pe perioada tratamentului nu este prea des luată în considerare, dar studiile arată că ea este foarte importantă, deoarece poate avea un impact important în procesul de recuperare”, consideră eurodeputata.

 

„Încercăm astăzi să transmitem împreună un semnal către instituțiile europene despre riscul de malnutriție asociat perioadei tratamentelor oncologice. Bolnavii de cancer au dreptul la îngrijire adecvată, care include și dimensiunea alimentației”, afirmă Daciana Sârbu.

 

În cadrul evenimentului a fost lansată spre consultare publică o Cartă a Drepturilor Bolnavilor de Cancer la Suport Nutrițional prompt și adecvat, alături de alte materiale referitoare la alimentația potrivită pe perioada tratamentelor împotriva cancerului.

 

Au fost prezentate, de asemenea, rezultatele unui sondaj referitor la importanța nutriției pentru  persoanele ce suferă de cancer, care a evaluat percepția acestora privind aspecte precum rolul suplimentelor alimentare sau atitudinea medicilor cu privire la nutriție. În dezbatere s-au aflat și exemple de bune practici axate pe rolul organizațiilor pacienților în informarea acestora.

 

Printre vorbitori s-au aflat profesorul Francesco De Lorenzo (președintele ECPC), Maurizio Muscaritoli (Universitatea La Sapienza, Roma), Isabelle Manneh-Vangrambaren (ECPC), Robert Greene (Fundația HungerNdThirst, Olanda), Ariane Cambier (Les Amis d’Institut Jules Bourdet, Belgia).

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.