Agricultura bio la raport

Cel mai recent raport realizat de IFOAM (importanta organizatie-umbrela a agriculturii bio din Europa) ne prezinta o oglinda la zi a dezvoltarii acestei ramuri agricole in UE si nu numai. Cum sta Romania?

Stiam deja ca, din punctul de vedere al suprafetei cultivate bio, suntem printre ultimele tari din UE, cu un procent de 1,8% – sub noi in acest clasament se mai afla doar Malta si Irlanda si impreuna constituim trio-ul de tari membre in care aceasta suprafata se mentine sub 2%; pentru comparatie, media UE este 6,2%. Austria este unul dintre performerii absoluti la acest capitol, cu o suprafata cultivata bio de 21,3%.

postare blog bio 1

Tot pe unul dintre ultimele locuri se afla Romania si la capitolul vanzarilor de produse organice, cu 0,7%, procent ce corespunde unei valori a pietei de 80 de milioane de euro in 2015. Cheltuiala cu produse bio pe cap de locuitor: 3,7 euro pe an, comparativ cu media europeana de 53,7 euro. Campioana la acest capitol este Danemarca, unde media cheltuielilor bio este de 227,4 euro pe cap de locuitor.

postare blog bio 2

Piata creste mai rapid decat suprafata cultivata bio

Piata bio se afla in plina expansiune, conform datelor FiBL ea crescand cu 13% in Europa in 2015. Piata evolueaza insa intr-un ritm mai rapid decat suprafata cultivata bio, ceea ce explica si amplificarea importurilor. Faptul ca numarul de procesatori si importatori creste la nivelul UE intr-un ritm (19%) mai mare decat numarul de fermieri bio (5%) arata o slabiciune si in acelasi timp o oportunitate.

SLABICIUNE – in sensul in care, in mod evident, productia organica europeana nu este incurajata prin suficiente masuri si stimulente financiare. Autoritatile europene ar trebui sa-si puna serioase intrebari in fata acestor realitati – de ce nu se convertesc mai multe ferme la metodele de productie bio? Este oare o problema de costuri si birocratie? Pentru tari ca Romania, cel mai probabil aceasta este una dintre principalele probleme. Iar ele trebuie sa-si gaseasca rezolvare in perioada urmatoare, in primul rand in plan european. Noul regulament bio adoptat in noiembrie poate contribui la aceasta rezolvare.

Si OPORTUNITATE – pentru ca aici exista un spatiu de crestere ce poate fi ocupat de fermieri din tari cu potential in domeniu. Cum este Romania…

Cifrele arata ca avantul pe care il luase productia bio la noi s-a oprit, iar trendul a devenit descendent dupa 2013. Potentialul de crestere ramane, iar el se poate fructifica pe trei dimensiuni:

  • Romania isi poate consolida rolul de producator si exportator de materii prime, prin cresterea suprafetelor cultivate bio si a numarului de fermieri bio; in acest moment, potrivit datelor IFOAM, cele mai bine vandute produse bio romanesti sunt cerealele (grau si porumb), legumele, mierea si vinul, iar principalele produse exportate sunt cerealele, precum si fructele de padure si ciupercile (ambele salbatice);
  • Romania poate deveni procesator, prin valorificarea materiilor prime produse, si exportator de produse bio cu valoare adaugata mare;
  • Romania poate deveni consumator de produse bio, prin extinderea treptata a pietei. Bineinteles, acesta este, probabil, obiectivul cel mai dificil de atins, fiindca el nu se poate realiza decat in conditiile cresterii treptate si durabile a veniturilor populatiei, prin diversificarea ofertei de produse bio si distributia lor mai larga, printr-o promovare mai intensa a calitatilor acestor produse.

Ceea ce conteaza foarte mult, indiferent de fluctuatiile din ultimii ani, este faptul ca tot mai multi romani se intereseaza de produsele bio, incearca sa le inteleaga beneficiile si exista o dezbatere care se consolideaza de la an la an in spatiul public romanesc pe acest subiect.

postare blog bio 3

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.