Dezinformari, denaturari si (dez)intoxicari

Intoxicarile la care ma refer in titlu nu au legatura decat indirecta cu alimentatia. E vorba de avalansa de informatii scoase din context, aduse din condei, inselatoare sau uneori de-a dreptul false care circula, in jurul nostru, in mass media si pe retelele sociale, despre diverse alimente si beneficiile lor.

Cantitatea mare de informatii despre nutritie nu garanteaza si exactitatea! Iar faptul ca avem acum acces liber la mai multe informatii decat oricand nu inseamna ca e usor sa ne informam CORECT. Un exemplu: am atras atentia Comisiei Europene ca, de ceva timp, apar articole sau spoturi publicitare care promoveaza beneficii nutritionale si mentiuni de sanatate exagerate cu privire la uleiul de cocos – desi cateva studii au aratat recent ca uleiul de cocos ar fi chiar mai bogat in grasimi saturate decat untul.

Este doar o ilustrare, dar in foarte multe alte cazuri, in campaniile de promovare a unor produse sunt folosite referiri exagerate sau inselatoare la calitati pe care acestea le-ar avea sau la impactul lor asupra sanatatii.

De aceea am atentionat Comisia (si nu doar cu acest prilej!) ca e nevoie de reglementari mult mai ferme in privinta modului cum sunt promovate beneficiile nutritionale sau de sanatate ale alimentelor, astfel incat mesajele publicitare sa nu induca in eroare consumatorii.

O organizatie europeana pentru protectia consumatorilor a descoperit ca exista tipuri de cereale pentru micul dejun, prezentate ca fiind bogate in fibre si minerale, desi contin o treime zahar! Parintii care aleg insa acele cereale sunt atrasi de beneficiile pretinse de produs si sunt convinsi ca le ofera celor mici un aliment care ii ajuta sa creasca sanatos. La fel, exista sucuri “naturale” care promit vitamine, dar ofera la pachet si o cantitate uriasa de zahar, si exemplele pot continua. Nu putem face toti cursuri de nutritie pentru a putea studia amanuntit informatiile de pe eticheta fiecarui produs alimentar de cate ori planificam o masa – si atunci, singura solutie trebuie sa vina din zona de reglementare.

Inca asteptam din partea Comisiei profilurile nutritionale care ar impiedica folosirea acestor mentiuni inselatoare… Punctual, astept acum raspunsul Comisiei referitor la uleiul de cocos si “beneficiile” pretinse in promovarea sa – care, fara indoiala, au indus in eroare multi consumatori de buna-credinta.

UPDATE. In raspunsul primit de la Comisie de precizeaza clar ca „nu exista mentiuni de sanatate autorizate privind uleiul de cocos per se si nu există nicio cerere in curs pentru autorizarea unei mentiuni de sanatate privind uleiul de cocos per se”.

Raspunsul integral:

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006(1) se aplică comunicărilor comerciale, fie că apar la etichetarea, prezentarea sau publicitatea produselor alimentare care urmează să fie livrate ca atare consumatorului final. Prin urmare, orice comunicare care este considerată „comunicare comercială” intră sub incidența dispozițiilor acestui regulament.

Statele membre sunt responsabile cu punerea în aplicare a legislației UE și trebuie să se asigure că cerințele aplicabile în temeiul legislației UE sunt puse în aplicare în mod corect de către operatorii din sectorul alimentar.

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că mențiunile de sănătate pot fi folosite numai dacă au fost autorizate de Comisie. Până în prezent, nu există mențiuni de sănătate autorizate privind uleiul de cocos per se și nu există nicio cerere în curs pentru autorizarea unei mențiuni de sănătate privind uleiul de cocos per se. În 2008 a fost făcută o cerere referitoare la efectele uleiului de cocos asupra sănătății pielii, însă a fost în cele din urmă retrasă.

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, au fost autorizate mențiuni nutriționale și de sănătate pentru lipidele mononesaturate, polinesaturate și nesaturate, inclusiv pentru acizii grași omega 3, însoțite de anumite condiții de utilizare. Pentru uleiurile vegetale care îndeplinesc condițiile de utilizare stabilite pentru substanțele nutritive menționate mai sus se pot folosi mențiunile autorizate.

unnamed
FOTO: Multe culori si vitamine, chiar si fara „mentiuni de sanatate”
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.