Rezistenta la antibiotice – un risc pentru prezent si viitor

Pana in 2050, rezistenta antimicrobiana ar putea provoca mai multe decese decat cancerul, la nivel mondial. Sunt cuvintele comisarului european pentru sanatate, Vytenis Andriukaitis.

25.000 de europeni mor in fiecare an din cauza unor infectii rezistente la medicamentele antibiotice sau antivirale. Comisia a adoptat in 2017 un plan de actiune impotriva rezistentei la antimicrobiene, denumit „O singura sanatate” (One Health). Pe baza acestuia vom discuta in urmatoarea reuniune a Comisiei de Agricultura din Parlamentul European o propunere de rezolutie. Avizul Comisiei AGRI propune, printre altele, ca UE sa nu accepte, la importul din tari terte, alimente in producerea carora s-au folosit antibiotice ca promotori de crestere a animalelor (proces care a fost interzis in UE inca din 2006).

Romania se afla pe locul 4 intr-un clasament din 2016 al consumului de antibiotice, potrivit graficului alaturat, provenit dintr-un raport al ECDC (Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor). Expertii romani atrag atentia periodic ca trebuie actionat. Exista la nivel  national eforturi vizibile in acest sens? Deocamdata nu…

Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat inca din 2015 un plan de actiune global in aceasta privinta, care ar fi trebuit completat de programe in fiecare tara.

Un obiectiv cheie in toate aceste strategii: reducerea consumului de antibiotice, atat de uz uman, cat si veterinar.

Forumul Economic de la Davos (WEF) includea acest fenomen intr-un raport despre riscurile esentiale la nivel global, inca din 2013. Asta ca sa avem inca un indiciu despre gravitatea problemei. In 2018, acelasi raport sublinia ca problema s-a agravat intre timp. Daca acest fenomen va afecta toate antibioticele, acest lucru ar echivala cu “sfarsitul medicinei moderne”, avertizeaza specialistii. Si Comisia Europeana arata ca, desi in ultimii 19 ani a investit peste 1,3 miliarde euro în cercetarea rezistentei antimicrobiene, numarul cazurilor de infectii multirezistente la terapie a crescut semnificativ in ultimii ani.

Pe langa excesul de antibioticelor si folosirea lor gresita, expertii CE, ca si cei ai WEF mai indica un factor agravant: faptul ca in ultimele decenii nu s-au mai inventat clase noi de antibiotice.

Un alt factor agravant este, in opinia mea, faptul ca tema nu e deloc cunoscuta si constientizata la nivel public. Cu alte cuvinte, apelam la antibiotice foarte usor fiindca nu realizam ca acest lucru ne poate duce, in timp, la situatia in care antibioticele nu ne mai ajuta, si orice infectie banala ne poate pune viata in pericol. Nu doar consumul direct, individual, favorizeaza acest efect, ci si utilizarea necontrolata a antibioticelor in sectorul agroalimentar.

Tocmai de aceea, la rezolutia ce se va dezbate marti in Comisia AGRI, am depus doua amendamente. Unul dintre ele vizeaza tocmai nevoia de constientizare si implicit de descurajare a folosirii profilactice a antibioticelor. Un alt amendament cere o colaborare mai stransa intre cercetatori, personalul medical si personalul din sectorul agroalimentar referitor la folosirea antibioticelor. Fara o actiune in toate domeniile care au legatura directa cu amplificarea acestui fenomen, e greu de crezut ca putem obtine vreun rezultat. Iar fara actiuni concrete si rapide la noi in tara, pe liniile generale indicate deja de Comisie si de OMS, vom ramane in fruntea acestui clasament care ar trebui sa ne ingrijoreze serios.DS consum antibiotice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.