Despre neonicotinoide si deciziile privind viitorul apiculturii romanesti

Romania se numara printre cei mai importanti producatori de miere din Europa, conform datelor din 2015, fiind la acel moment chiar liderul la nivel european in acest domeniu. Ramane de vazut daca ne pastram acest loc si pentru anii urmatori, si tocmai de aceea e important ce fel de decizii sunt luate la nivel de guvern pentru a fructifica acest avantaj extraordinar.

Ma tem ca daca guvernul Romaniei va sustine cererea de derogare pentru reintroducerea in uz a acestor insecticide, sectorul apicol din tara noastra va fi puternic afectat. Practic ne-am submina singuri acest avantaj si aceasta sansa de a realiza mai mult in plan european.

Mortalitatea in randul albinelor este una dintre problemele cu care se confrunta apicultorii romani, una dintre problemele care vor afecta productia de miere pe viitor. Daca vom da unda verde unor substante care s-au dovedit a fi nocive pentru coloniile de albine (potrivit studiilor stiintifice care ne-au fost prezentate la nivelul comisiilor europarlamentare), nu facem decat sa ingropam un sector care poate fi considerat chiar strategic pentru Romania. E un sector cu un potential considerabil si care deja a performat, a adus rezultate si ar trebui sprijinit, financiar si nu numai. De ce sa nu construim pe baza a ce s-a realizat deja, de ce sa nu consolidam aceste rezultate, ajutand apicultorii romani sa intre mai puternic pe piata europeana?

Nu cred ca trebuie sa discutam in termenii unei competitii intre sectoarele agricole. Nu trebuie sa gandim deciziile in sensul unei concurente intre apicultori si fermieri, o asemenea viziune e contraproductiva si defavorabila pentru toti, ca si pentru Romania si sansele ei in plan european. Dimpotriva, e nevoie de o mai buna colaborare intre ele, mai ales avand in vedere rolul crucial al polenizarii pentru agricultura si pentru productia de alimente.

Sper ca maine, reprezentantii Ministerului Agriculturii vor cantari bine decizia din Consiliu si vor lua in considerare atat interesele fermierilor, dar si interesele apicultorilor; atat dezvoltarea agriculturii, cat si protejarea biodiversitatii si viitorul apiculturii romanesti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.