Daciana Sârbu – desemnata raportor la Parlamentul European in doua domenii-cheie: politica de coeziune si agricultura

COMUNICAT DE PRESA

Politica de coeziune si agricultura sunt doua domenii de maxim interes pentru România in plan european, prioritati absolute pentru dezvoltarea tarii in anii care vin. Parlamentul European va dezbate in perioada urmatoare directiile de actiune ale UE in aceste domenii, iar eurodeputata Daciana Sârbu a fost desemnata raportor in doua dintre aceste dosare. Astfel, eurodeputata va stabili opinia Comisiei de Mediu si Sanatate publica din partea Grupului Socialist (ca raportor din umbra) in privinta reformei politicii de coeziune, precum si in privinta practicilor comerciale neloiale din lantul alimentar.

Politica de coeziune a UE ramane un instrument important pentru dezvoltarea României, iar in perioada post-2020, ritmul dezvoltarii trebuie accelerat. “Propunerea Comisiei privind bugetul de coeziune este una benefica pentru tara noastra, dar va conta enorm cum vor decurge negocierile la nivelul institutiilor europene pe acest subiect si, ulterior, capacitatea de fructificare a acestor oportunitati. Avizul se va axa in mod special pe elementele ce tin de incurajarea cresterii economice verzi si  energia sustenabila, dar si pe sprijinirea inovatiei  si cercetarii. Domenii foarte importante pentru tara noastra, precum gestionarea deseurilor – unde avem foarte multe de recuperat pentru a atinge tintele europene – sau finantarea proiectelor care contribuie la protejarea mediului vor intra sub incidenta acestui raport, fiind incluse in capitolul economie circulara”,  afirma Daciana Sârbu.

Raportul care priveste domeniul agriculturii este, de asemenea, foarte relevant pentru România. „Combaterea practicilor comerciale neloiale din lantul alimentar inseamna, practic, intarirea pozitiei pe piata a producatorilor agricoli, si in primul rand a micilor producatori, care in acest moment sunt lipsiti de putere de negociere si beneficiaza extrem de putin de pe urma muncii lor. De asemenea, unul dintre obiective este stabilirea unor obligativitati in contractele dintre retaileri si fermieri, care sa-i protejeze pe fermieri de rezilieri ale contractelor in ultimul moment.  E nevoie de legislatie care sa le ofere mai multa protectie si un cuvant mai greu de spus atunci cand vine vorba de valorificarea produselor pe care le obtin. Imbunatatirea situatiei fermierilor, si in mod special a micilor fermieri, trebuie sa fie un obiectiv al reformarii agriculturii europene”, adauga eurodeputata.

Daciana Sârbu este vicepresedinta a Comisiei de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara, precum si membra a Comisiei de Agricultura a forului european.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.