Masuri pentru sprijinirea apicultorilor români – tema conferintei organizate la Bruxelles de eurodeputata Daciana Sârbu

Dificultatile cu care se confrunta apicultorii români, dar si oportunitatile de care se pot bucura acestia in plan european vor fi subiectele principale ale conferintei organizate la Bruxelles de eurodeputata Daciana Sârbu, in contextul dezbaterilor referitoare la Reforma Politicii Agricole Comune. Printre invitati se afla reprezentanti ai crescatorilor de albine din România, ai asociatiilor europene de apicultori, precum si ai institutiilor care pot genera solutii pentru dezvoltarea acestui sector – Comisia Europeana si Parlamentul European, dar si Guvernul României.

In centrul discutiilor se vor afla situatia actuala a apiculturii românesti si masurile necesare pentru asigurarea unui acces mai bun la piata europeana pentru mierea româneasca. Vor fi analizate, de asemenea, directiile de urmat la nivel national si european pentru dezvoltarea sectorului apicol. Comisia Europeana va prezenta noi instrumente de sprijin disponibile pentru apicultori prin noua Politica Agricola Comuna.

Apicultura este un domeniu in care România poate face performanta pe plan european, insa crescatorii de albine se lovesc de obstacole dintre cele mai diverse – de la dificultatea de a-si promova eficient mierea pe piata europeana si pana la probleme derivate din efecte ale schimbarilor climatice. E un sector care merita mai multa atentie din partea autoritatilor, finantare mai consistenta, sprijin sporit. Am invitat la Bruxelles reprezentanti ai apicultorilor si ai autoritatilor, atat din tara, cat si de la nivel european, pentru o discutie deschisa si clarificatoare. Vrem sa exploram cum se pot inlatura treptat aceste obstacole, in beneficiul apiculturii românesti, in avantajul producatorilor si al consumatorilor deopotriva”, afirma Daciana Sârbu.

Eurodeputata – care este vicepresedinta a Comisiei de Mediu din Parlamentul European si membra a Comisiei de Agricultura – a contribuit recent cu mai multe amendamente la raportul privind apicultura, 10 dintre acestea fiind adoptate. Prin intermediul amendamentelor sale, Daciana Sârbu a solicitat, printre altele, sprijin financiar pentru apicultori si combaterea fenomenului mierii contrafacute, precum si cresterea finantarii pentru cercetarea in domeniul apicol.

Evenimentul Apicultura Europeana si Româneasca. Provocari si Oportunitati se desfasoara la Parlamentul European (A3G2), luni, 9 iulie 2018, intre orele 18 si 20.

martor_afis apicultura_A3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.