Un sprijin european in minus pentru producatorii agricoli

In urma cu cateva saptamani, am adresat Comisiei Europene o interpelare prin care urmaream sa aflu cum vor fi sprijiniti agricultorii, care, in conditiile sanctiunilor economice ale UE impotriva Rusiei, resimt efectele contramasurilor impuse de Moscova si impactul creat pe piata agricola de acest context geopolitic.

Mai exact, stim deja ca Rusia a impus (ca reactie la sanctiunile economice aplicate de UE) o serie de masuri restrictive impotriva exporturilor de produse agricole din UE. Cel mai mult au avut de suferit exporturile de produse lactate, carnea de vita si de porc, fructele si legumele.

Comisia a prezentat anterior o schema de sprijin economic pentru agricultorii din UE, pentru a-i ajuta pe acestia sa faca fata situatiei, in conditiile scaderii preturilor. Cu toate acestea, nu s-a adoptat nicio solutie pe termen lung.

Prelungirea sanctiunilor aplicate Rusiei (o masura fara indoiala oportuna in contextul geopolitic actual) va avea printre efecte si mentinerea acestei situatii cu care se confrunta producatorii agricoli, motiv pentru care consider ca autoritatile europene sunt datoare sa vina cu noi masuri de sprijin pentru agricultori. De aceea am vrut sa aflu daca la Bruxelles se afla in pregatire noi scheme de sprijin pentru agricultori si daca, de exemplu, se cauta noi piete pentru exporturile din Uniunea Europeana.

Raspunsul Comisiei arata ca aceasta “nu planuieste sa reintroduca nicio masura care sa vizeze in mod specific atenuarea impactului extinderii recente a interdictiei impuse de Rusia asupra importurilor”. Care este argumentul invocat? Acela ca “in ciuda dificultatilor cauzate de embargoul impus de Rusia, mai ales la inceput, sectorul agroalimentar din UE a dat dovada de o rezistenta remarcabila. In majoritatea regiunilor, cea mai mare parte a sectoarelor afectate au reusit sa gaseasca piete alternative, in interiorul sau in afara UE”. De la instituirea embargoului, exporturile UE au crescut constant si au atins un nivel record de 138 miliarde EUR in 2017, se mai subliniaza in raspunsul pe care l-am primit pe acest subiect.

In plus, comisarul Hogan subliniaza ca socul resimtit de producatori a fost “atenuat pe termen scurt de asistenta de urgenta furnizata de Comisie producatorilor agricoli din UE (în special pentru sectorul produselor lactate si cel al fructelor si legumelor) si pe termen mediu, prin gasirea unor piete alternative”.

In ce masura aceasta viziune este impartasita si de producatorii insisi, ramane de vazut. Cert este ca analizele disponibile public (desi putine la numar) arata ca producatorii romani, in special cei din domeniul productiei de fructe, au avut de suferit in acest context si au nevoie de surse de sprijin in lipsa acestui suport de la Comisie.

fischer-twins-397437-unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.