Pentru rezultate mai bune in lupta impotriva obezitatii, toate institutiile ar trebui sa lucreze impreuna; in caz contrar acest fenomen va condamna generatii intregi de europeni la o viata afectata de boli, va avea impact asupra sistemelor de sanatate din statele membre UE, dar si asupra economiilor acestora, atrage atentia eurodeputata Daciana Sârbu intr-un articol aparut in The Parliament Magazine, publicatie ce apare la Bruxelles. Deputata socialista, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate Publica din Parlamentul European, face un apel la colaborare intre institutiile UE si statele membre, fiindca in acest moment politicile de prevenire si combatere a obezitatii avanseaza intr-un ritm prea lent raportat la amploarea fenomenului si agresivitatea factorilor sai favorizanti.
“Avem nevoie de o adevarata revolutie la nivel de politici pentru a rezolva problema obezitatii”, sustine Daciana Sârbu, care subliniaza ca politicile urgente necesare pentru a combate eficient acest fenomen nu au fost puse in aplicare de UE, desi nu ar trebui sa mai existe indoieli in privinta faptului ca obezitatea va avea un impact covarsitor asupra societatii noastre in viitor: copiii si adolescentii care sufera astazi de obezitate vor deveni adulti obezi, va creste presiunea asupra sistemelor de sanatate, va fi afectata productivitatea si implicit economia.
“Trebuie sa combatem cauzele obezitatii si sa facem in asa fel incat hrana sanatoasa sa fie mai accesibila. Totusi, in zilele noastre, sloganul sa transformam optiunea sanatoasa in optiunea cea mai accesibila ramane doar atat – un slogan atractiv”, spune eurodeputata in articolul sau.
Daciana Sârbu detaliaza si o serie de solutii pe care le considera prioritare in lupta impotriva obezitatii:
- Promovarea alimentelor nesanatoase trebuie restrictionata, in special cand e vorba de cea adresata copiilor.
- Etichete alimentare clare si usor de inteles, in special de catre parintii ocupati, pentru a-i ajuta sa aleaga cele mai sanatoase alimente pentru copiii lor si sa le evite pe cele cu continut bogat in zahar, grasimi si sare: “etichetele trebuie sa fie un sprijin pentru consumator, cu informatii nutritionale mult mai clare – o metoda practica prin care oamenii sa-si imbunatateasca optiunile alimentare”
- Campanii de educatie nutritionala, pentru a-i ajuta pe oameni, si mai ales pe parinti, sa inteleaga impactul alimentatiei asupra sanatatii, deoarece “informatia poate fi un sprijin si un ghid pentru alegeri mai bune”.
Eurodeputata considera ca a atribui vina pentru alegerea produselor nesanatoase catre cetateni este nu doar gresit, ci si contraproductiv: “E usor sa arati cu degetul catre oameni fiindca aleg sa consume mancare nesanatoasa, insa realitatea este ca aceasta e optiunea cea mai la indemana care li se ofera. (…) Oamenii sunt dezorientati, bulversati de informatii neclare sau complicate, victime ale unor reclame inselatoare, inundati de informatii care se bat cap in cap si inconjurati de optiuni nesanatoase”.
Institutiile UE sunt cele care trebuie sa faca gesturi mai decisive si mai hotarate pe acest subiect, adoptand masuri la nivel comunitar si facilitand schimburile de bune practici: “Daca statele membre sunt inactive sau ineficiente pe acest subiect, atunci institutiile UE, cu abordari integrate si solutii deja verificate, pot oferi inspiratie si pot genera schimbari”, subliniaza Daciana Sârbu in articolul sau.