7 semnale de alarma

Raportul OECD despre situatia sanatatii in UE nu a trecut neobservat la noi. S-a remarcat, in mod corect, in presa locul Romaniei in clasamentul cheltuielilor alocate sanatatii (ultimul din UE, cu cel mai mic procent din PIB dedicat sanatatii). Dar o explorare mai indelungata scoate la iveala mai multe concluzii extrem de relevante, care ne spun multe despre situatia sistemului de sanatate din Romania anului 2018, dar si despre prioritati imediate in materie de politici de sanatate. Am extras aici doar 7 dintre aceste concluzii, pe care le consider semnale de alarma – ele insa sunt mult mai multe:

  1. Consumul de antibiotice ramane la nivel extrem de ridicat in Romania. Ramanem in categoria statelor cu cea mai ridicata rata, in conditiile in care fenomenul rezistentei antimicrobiene devine o amenintare tot mai mare. Cu alte cuvinte, cu cat consumam mai multe antibiotice in situatii in care ele nu sunt necesare, cu atat creste pericolul ca ele sa nu mai aiba efect atunci cand chiar vom avea nevoie de ele.

2. Speranta de viata ramane in Romania la un nivel coborat comparativ cu media europeana – suntem, alaturi de Bulgaria, Letonia si Lituania, printre tarile care inregistreaza cele mai scazute valori ale acestui indicator.

3. Rata mortalitatii in Romania e una dintre cele mai ridicate dintre tarile cuprinse in raport, la o distanta considerabila de tarile cel mai bine situate la acest capitol (Franta, Spania, Italia), dar si de media UE.

4. Mortalitatea infantila – un indicator la care Romania inregistreaza in mod traditional o performanta negativa – continua sa fie o problema serioasa. In tara noastra mor de doua ori mai multi copii in varsta de sub un an, fata de media UE.

5. Fumatul in randul adolescentilor – o problema de care se vorbeste prea putin in spatiul public – atinge cote dramatice, iar Romania se afla pe un nedorit loc 6 intr-un clasament al ratei fumatului (autoraportata) in randul categoriei 15-16 ani (cu un procent de 30%). Si mai grav este ca in majoritatea tarilor UE tendinta este de scadere a amplitudinii acestui fenomen – cu exceptia Romaniei si a Poloniei, unde el se afla in crestere.

6. Cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor – Romania se afla pe ultimul loc dintre toate tarile incluse in raport, la distanta considerabila inclusiv fata de Bulgaria.

7. Mortalitatea evitabila atinge in Romania cote considerabil mai mari decat media UE – este vorba despre cazurile de deces care ar fi putut fi evitate prin interventii ce tin de ingrijire medicala sau de preventie.

Sunt cifre care descriu o situatie dramatica.

Starea de sanatate a populatiei este, pana la urma, o oglinda a eficientei politicilor publice si sociale, o masura a modului in care o tara are grija de propriii cetateni si de propriul viitor.

Niciuna dintre ele nu se regaseste, din pacate, in prim-planul dezbaterii politice.

Prima dintre recomandarile OECD catre statele cuprinse in raport se refera la intensificarea actiunilor de preventie – de la eforturi privind promovarea stilului de viata sanatos si pana la campanii privind importanta vaccinarii.

Cine aude aceste recomandari in Romania si, mai ales, cine le pune in aplicare?

Sursa datelor: raportul OECD HEALTH AT A GLANCE 2018.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.