Presedintia României la Consiliul UE e un test al maturității și o oportunitate majoră


Dincolo de festivismul momentului de ieri, ramane emotia reala ca Romania se afla intr-o postura noua, care ii cere performanta la nivel inalt.

Ii cere mai ales sa se comporte la nivelul statutului de egal pe care si-l doreste in cadrul familiei europene, cu absolut tot ce presupune acest statut.

Ii cere – ca sa-l citez pe presedintele Tusk – rezistenta si creativitate. Rezistenta, pentru ca obiectivele sunt mari. Creativitate, fiindca in afara de atingerea unor tinte formale, Romania trebuie sa lucreze (mult, serios si responsabil!) si la imaginea pe care o proiecteaza in UE si in lume.
Vorbim, inca de la aderare, despre potentialul urias al Romaniei, despre nevoia de a ne prezenta in fata Europei cu tot ce avem mai bun, de a ne face mai bine cunoscuti, pentru ca atunci cand apar crize (precum problemele intampinate in anii trecuti de romanii stabiliti in diverse state UE – Spania, Italia, Marea Britanie etc), imaginea si credibilitatea noastra ca tara sa ne protejeze aproape natural.

Ca europarlamentar, am organizat evenimente de promovare a tarii la Bruxelles, am adus delegatii europene in tara, am vorbit cu fiecare ocazie despre valori, oameni, traditii care ne reprezinta, si m-am bucurat de fiecare data cand Romania era o surpriza placuta pentru interlocutori.

A aparut acum, intr-un moment foarte dificil din multe puncte de vedere, o astfel de oportunitate de promovare, care e totodata si un test.

Se va ridica oare Romania la inaltimea acestei provocari?

(foto: EP Multimedia Centre)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.