Reforma Politicii Agricole Comune. Demersuri in sprijinul producatorilor romani

Finantarea europeana pentru agricultura romaneasca ramane o miza vitala pentru tara noastra, si fiecare dintre reformele succesive ale Politicii Agricole Comune au reprezentat oportunitati pentru Romania de a asigura pentru producatorii sai agricoli mai multe drepturi si mai mult suport in plan european. Procesul actual de reforma este in plina desfasurare, desi lipseste complet din dezbaterea publica interna.

Inca din decembrie 2017, Comisia Europeana a prezentat Consiliului o prima viziune cu privire la reforma PAC: comunicarea „Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”, care stabilește liniile directoare ale viziunii Comisiei privind PAC după 2020.

Ulterior, la Parlamentul European și la Consiliu au ajuns cele trei propuneri de regulamente pentru noua PAC 2021-2027, urmand ca aceste institutii sa-si enunte propriile pozitii.

Documentele pe baza carora s-a lucrat in aceasta perioada sunt:

 • Regulamentul privind planurile strategice in domeniul PAC;
 • Regulamentul privind organizarea comuna unica a pietelor (OCP unica);
 • Regulamentul orizontal privind finantarea, gestionarea si monitorizarea PAC

Cel mai important element de noutate adus de propunerea Comisiei este rolul mai important al statelor membre in privinta deciziilor de alocare a fondurilor venite de la Bruxelles. Fiecare stat membru va trebui sa-si realizeze un plan strategic propriu, cu tinte individualizate si interventii specifice, aprobat ulterior de Comisiei si evaluat periodic. Teoretic, este o premisa foarte buna – pentru elaborarea planurilor stategice nationale, autoritatile sunt fortate sa discute direct cu producatorii agricoli pentru a stabili cele mai bune prioritati si pentru adaptarea mai buna la nevoile concrete de finantare.

Partea foarte buna este ca, in ce priveste platile directe, propunerea Comisiei acorda in continuare prioritate fermelor mici si tinerilor fermieri, masuri pe care eu le-am cerut si sustinut inclusiv in negocierile pentru reforma anterioara a politicii agricole europene, in 2013, dar si in cadrul acestor discutii despre reforma curenta.

Mai exact, conform propunerii actuale a CE, fermele mici si medii vor avea dreptul sa primeasca un sprijin mai mare pe hectar, iar statele membre vor fi obligate sa aloce 2% din fondurile destinate platilor directe special pentru instalarea tinerilor fermieri. Mai mult, planul strategic PAC al fiecarei tari va trebui sa includa masuri de atragere si sprijinire a tinerilor fermieri. De altfel, unul dintre cele 9 obiective ale noii PAC este “atragerea tinerilor fermieri si facilitarea dezvoltarii intreprinderilor din zonele rurale”.

M-am implicat in aceasta perioada in efortul de imbunatatire a propunerii venite de la Comisie, prin depunerea mai multor amendamente pe teme pe care le consider de interes in primul rand pentru agricultorii romani.

Sustin in continuare, asa cum am facut-o si la precedenta reforma a Politicii Agricole Comune, nevoia unui sprijin mai puternic pentru tinerii fermieri, sprijin care poate nu doar sa asigure schimbul de generatii in agricultura, dar si sa ofere o solutie de viitor pentru multi tineri, in primul rand din mediul rural.

Cred ca piata agricola ramane un mediu dificil pentru micii fermieri si e nevoie de masuri din mai multe directii pentru consolidarea rolului acestora – inclusiv prin sprijinirea lanturilor scurte de aprovizionare.  In Romania (dar nu numai) micii producatori au dificultati considerabile in a intra sau a ramane pe piata, iar acest lucru trebuie sa se schimbe.

In plus, tot cu gandul la Romania, am propus mentinerea platilor cuplate pentru anumite sectoare sensibile care au nevoie de sustinere suplimentara, dar si interventii sporite pentru dezvoltarea apiculturii – de exemplu plati directe pentru apicultori acordate din fondurile de mediu sau finantarea unor laboratoare de testare a mierii.

Dintre temele amendamentelor depuse (individual sau impreuna cu alti colegi) la Regulamentul  privind Planurile Strategice si Regulamentul privind Organizare Comuna a Pietelor:

 • sprijin pentru tinerii fermieri pe o perioada de 10 ani;
 • co-finantare de 85% din partea UE pentru zonele defavorizate;
 • consultanta obligatorie pentru fermieri;
 • posibilitatea accesarii programului pentru tineri fermieri si de catre noi fermieri peste 50 de ani;
 • mentinerea platilor cuplate pentru sectoarele sensibile;
 • sprijin sub forma de plati directe pentru apicultori, din fondurile de mediu (pentru polenizare);
 • sprijin pentru laboratoare de testare a mierii la nivel regional sau local;
 • sprijinirea lanturilor scurte de aprovizionare;
 • mentinerea finantarii actuale pentru programul fructe si legume in scoli 
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.